Fibre To Fabric Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Fibre To Fabric Questions & Answers.

I have also shared Nutrition In Plants Questions & Answers and Nutrition In Animals Questions & Answers as well. So, make sure to check these posts.

Fibre To Fabric Questions & Answers

Question 1: What is a fibre?

Answer: A fibre is a continuous thread or filament which spun into a yarn.

Question 2: What is fabric?

Answer: The material used to make clothing is called fabric. A yarn is woven or knitted into a fabric.

Question 3: Classify fibres on the basis of the source of a fibre.

Answer: On the basis of the source, fibres are of two types:

  • Natural fibres – These are the fibres that are obtained from plants or animals.
  • Synthetic fibres – These are the fibres that are made by humans using chemical methods.

Question 4: Give examples of natural fibres.

Answer: Cotton, jute, coir, wool and silk.

Question 5: Give examples of synthetic fibres.

Answer: Nylon and polyester.

Question 6: Which parts of the sheep have wool?

Answer: Wool is obtained from hairy fibres of the sheep.

Question 7: From which part of the plant jute and cotton are obtained?

Answer: Jute fibres are obtained from the stems of the jute plant. The cotton fibre is obtained from the fruit of the cotton plant known as cotton balls.

Question 8: Name wool-yielding animals other than sheep.

Answer: Wool can be obtained from other animals such as camels, goats, yaks and rabbits.

Question 9: Why wool-yielding animals have a thick coat of hair on their body?

Answer: The purpose of thick coat of hair on their body is to keep them. The thick hair growth of these animals traps air which is bad conductor of heat and protects these animals from cold.

Question 10: What is selective breeding?

Answer: The process in which the parents are selected for obtaining special characters in their offspring, such as soft under hair in sheep, is termed ‘selective breeding’.

Fibre To Fabric Questions & Answers

Question 11: Discuss the food of sheep.

Answer: Rearers feed sheep on a mixture of pulses, corn, jowar oil cakes (material left after taking out oil from seeds) and minerals. In winters, sheep are kept indoors and fed on leaves, grain and dry fodder.

Question 12: Define the following terms:

(a) Rearing

Answer: The process of keeping, feeding, breeding and medical care of domestic animals like sheep, goat, yak, cow and buffaloes for commercial purposes such as for milk and fur is known as rearing.

(b) Shearing

Answer: Shearing is a process of removal of the fleece or body hair of the sheep along with a thin layer of skin. It is the first step in wool production.

Question 13: Name the tools used for shearing of sheep.

Answer: Hand shears, electric hair clippers or shearing machines.

Question 14: Why are sheep sheared in hot weather?

Answer: Sheep are sheared in hot weather because it helps the sheep to adjust to the weather without their protective coat of hair.

Question 15: Is there any disadvantage of shearing?

Answer: Yes, shearing takes up a lot of time and efforts.

Question 16: Define ‘bio-clip’.

Answer: Bio-clip is a chemical method of shearing by which the sheep are injected with a natural protein that causes the wool follicle to break and the fleece to drop off on its own.

Question 17: Shikha and her husband both work in a wool process company. Shikha is not keeping well for the past couple of months. The doctor conducted few tests and informed that she is suffering from ‘Sorter’s disease.

What do you think, is the cause of Shikha’s disease?

Answer:

  • Shikha works in a wool processing industry and must be sorting the scoured wool.
  • People who work for sorting of the scour are prone to a fatal blood disease caused due to anthrax.
  • Anthrax is caused by a bacterium present in the fleece of some sheep.

Fibre To Fabric Questions & Answers

Question 18: Explain the steps involved in processing of wool.

Answer: The processing of wool involves the following steps:

1. Shearing

Shearing is the first step in wool production. It is a process of removal of the fleece or body hair of the sheep along with a thin layer of skin with the help of tools such as hand shears, electric hair clippers or shearing machines.

2. Scouring

The process of washing sheared skin thoroughly in tanks to remove dirt, dust, dried sweat, grease and other organic matter is called scouring. The sheared skin is washed with hot, soapy water and the wool is then dried. Scouring can be also be done with the help of machines.

3. Sorting

After scouring, sorting is done. It includes separating the wool fibres into separate groups that depend upon factors such as the ability of the fibre to take up dyes and length & texture of the fibre.

4. Carding

In this process, wool fibres are passed through a series of metal teeth to straighten them. Carding the wool not only straightens the fibres but also removes any unwanted matter such as dirt, dust and twigs.

5. Removing Burrs

Burrs are small, fluffy fibres that are found on woollen clothes. The wool which is scoured and dried contains many such burrs. So, to remove these, the wool is scoured again and then, the wool becomes ready for conversion into fibres.

6. Dyeing

The natural fleece of sheep is black, brown or white so, the fibres can be dyed in various colours.

7. Making Yarn

The woolen fibres thus obtained are rolled into a yarn. Just like rope, they are twisted around each other. This is known as silver which is stretched further and twisted to form a yarn. The longer fibres are converted to woolen yarns used for knitting sweaters and the shorter fibres are used for making yarns which can be spun or woven into a cloth.

Question 19: Give reasons for the following:

(a) A woolen sweater keeps the wearer warm in cold weather.

Answer: Wool has the ability to trap air which is a bad conductor of heat. Thus, the tiny pockets of trapped air in the woolen sweater don’t allow body heat of the wearer to escape thereby keeping the wearer warm in cold weather.

(b) Wool fibre is dust-resistant.

Answer: The wool fibre is covered with an outer layer of scales that prevent dirt and dust from penetrating the fibre thereby making it dust-resistant.

Question 20: A shopkeeper shows a shawl to Trisha saying that it is made of pure wool. However, Trisha is not sure if the shawl is made of pure wool or not. What should she do to verify her doubt?

Answer: Trisha can pull out a thread from the shawl and burn it. If the thread burns with a sooty flame and emits an odour of burning hair then, it is pure wool.

Question 21: Name some breeds of sheep that are reared in India.

Answer: Rampur bushair, Lohi, Nali, Bakharwal, Marwari and Patanwadi.

Question 22: Kapil was preparing the following table however, he has forgotten some things so, help him to complete the table.

S.No.Name of breedQuality of woolState where found
1.LohiGood quality wool 
2. Carpet woolRajasthan, Haryana, Punjab
3.Bakharwal Jammu and Kashmir
4. For hosieryGujarat
5.Rampur bushairBrown fleece 

Answer:

S.No.Name of breedQuality of woolState where found
1.LohiGood quality woolRajasthan, Punjab
2.NaliCarpet woolRajasthan, Haryana, Punjab
3.BakharwalFor woollen shawlsJammu and Kashmir
4.PatanwadiFor hosieryGujarat
5.Rampur bushairBrown fleeceUttar Pradesh, Himachal Pradesh

Question 23: Give two characteristics of the Merino sheep.

Answer:

  • Merino sheep is one of the most ancient breeds in the world.
  • It is specially reared in many parts of the world.
  • The Merino wool is lightweight and soft, and is prized all over the world.

Question 24: Why can the sorter’s job be dangerous?

Answer: The sorter’s job can be dangerous because a sorter can get infected by a bacterium called anthrax, which is found in the fleece of some sheep. The anthrax bacteria cause a fatal blood disease known as the sorter’s disease.

Question 25: What is sericulture?

Answer: The cultivation of silkworms for the production of silk is called sericulture.

Fibre To Fabric Questions & Answers

Question 26: Why is yak wool preferred over sheep wool in extremely cold regions?

Answer: Yak wool provides more warmth than sheep wool. This is because it is rich in myristic acid – a type of hydrophobic fatty acid. When combined with its property of trapping air helps to keep the person warmer than sheep wool.

Question 27: Explain the formation of silk fibre during the pupa stage of the life cycle of the insect.

Answer: The caterpillar moves its head from one side to another, making a figure like 8. During these movements, the caterpillar secretes a fibre made of protein, which solidifies and hardens when exposed to air for some time. This is the silk fibre.

Question 28: What do you mean by reeling the silk?

Answer: The cocoons are dipped into the boiling water and the separated silk threads are collected by hands. This process is known as reeling.

Question 29: How do we get different varieties of silk?

Answer: There is a variety of silk moths that look different from one another. They yield different types of silk that differ in texture (coarse, smooth, shiny, etc.). Thus, different varieties of silk such as tassar silk, kosa silk, etc., are obtained.

Question 30: How does silk keeps the wearer warm in winters and cool in summers?

Answer: The silk fabric absorbs moisture readily from the atmosphere as well as from our skin. In winters, this absorbed moisture traps our body heat thereby keeping the wearer warm. In summers, evaporation of the trapped moisture keeps the wearer cool.

Question 31: How can we distinguish between natural and artificial silk fibres?

Answer:

  • Natural silk fibres burn slowly and turn away from the flame. They leave behind a black bead that can be easily crushed.
  • Artificial silk or rayon fibres burn rapidly and melt in the flame. They leave behind a black bead that cannot be crushed.

So, these were Fibre To Fabric Questions & Answers.