House Mouse Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share House Mouse Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Winds and The Leaves, The Coming of A King and The Tale of Peter Rabbit so, you can check these posts as well.

House Mouse Questions & Answers

Word Galaxy

  • Ward – a big room in a hospital for patients
  • Scowled – looked angry
  • Nibble – take small, quick bites
  • Dusters – clothes for dusting furniture

Question 1: Choose the correct option:

(a) Mrs Melody spent her day…………..

i. receiving guests
ii. chatting with neighbours
iii. cleaning her house

(b) The mouse would come back to Mrs Melody………….

i. As he was lonely
ii. to eat the cheese
iii. because she liked him

(c) The mouse tried to call the neighbours to help Mrs Melody by…….

i. nibbling the dusters to form the message ‘HELP’.
ii. squeaking till they came
iii. shouting, ‘Help, help!’

Question 2: Fill in the blanks:

(a) Mrs Melody lived alone.
(b) The mouse came indoor to get some company.
(c) The mouse lived under the sink.
(d) Mrs Melody slipped when she bent to pick up the soap.
(e) Mrs Melody told the mouse that he was the cleverest mouse in the world.

Question 3: What did Mrs Melody do all day long?

Answer: All day long, Mrs Melody cleaned her house, wiped the windows, polished the furniture and scrubbed the sink.

Question 4: Write a few lines to describe the mouse?

Answer: The mouse lived under the sink. He was very lonely. He did no harm to the house. He didn’t eat cheese, didn’t make holes in the woodwork and didn’t leave dirty pawmarks on the shelves. He ate all his food outdoors and came indoors only to get some company.

Question 5: Why did the mouse always come back to Mrs Melody’s house?

Answer: The mouse always came back to Mrs Melody’s house because he was very lonely and wanted to have some company.

Question 6: How did Mrs Melody hurt herself?

Answer: Mrs Melody emptied the soapy water, but dropped the soap. When she bent to pick it up, she slipped and fell on the kitchen floor.

House Mouse Questions & Answers

Question 7: Why did Mrs Melody think that the mouse could not help her?

Answer: Mrs Melody thought that the mouse could not help her because if he was cat, he could fetch the neighbours, if he were a dog, he could bark till somebody came. If he were a parrot, he could shout Help! Help!

Question 8: Read and answer the questions:
Oh! Little mouse! If only you were able to help me!’

(a) Who is the speaker?

Answer: Mrs Melody is the speaker.

(b) Why was the help needed?

Answer: The help was needed because Mrs Melody had slipped and fell on the kitchen floor.

(c) Was the mouse able to help? How?

Answer: Yes, the mouse was able to help. He just nibbled on duster to make the alphabets and he hang it on the line which was noticed by the neighbours.

Question 9: How did the mouse help Mrs Melody?

Answer: The mouse help Mrs Melody by running up the post that held the line and began to nibble at the dusters. He bit till the first duster looked like a big H. Then he attacked the next, and nibbled it into an E. The third duster became an L and the last a P. HELP hung on the line, waving in the wind.

Question 10: How did Mrs Melody find out that the mouse had helped her?

Answer: When the neighbours brought Mrs Melody the dusters and laid them on her bed then, she came to know that the mouse had helped her.

Question 11: Why did Mrs Melody keep the dusters?

Answer: Mrs Melody kept the dusters for ever to prove that the mouse was the cleverest mouse in the world.

Question 12: Read and answer the questions:
If we hadn’t seen it, you might be lying there now!’

(a) Who said this to whom?

Answer: The neighbours said this to Mrs Melody.

(b) What is being referred to as ‘it’?

Answer: ‘It’ refers to the message.

(c) Where is the person being spoken to at the present moment?

Answer: The person being spoken to is at the hospital.

So, these were House Mouse Questions & Answers.

Leave a comment