Our House Is On Fire Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Our House Is On Fire Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers On Killing A Tree, The Bull and The Library so, you can check these posts as well.

Our House Is On Fire Questions & Answers

Word Galaxy

  • Resolving – deciding firmly
  • Drifted – stared to another subject
  • Jeopardy – danger of loss
  • Witnessing – seeing happen
  • Innate – natural
  • Acute – severe
  • Adverse – harmful
  • Heed – careful attention
  • Vegan – people who don’t eat animal products
  • Lauded – highly praised

Question 1: What did Greta do on the 20th of August 2018?

Answer: Greta on the 20th of August 2018 decided to not go to school for three weeks. Instead, she headed over to the Swedish Parliament holding a sign with a message ‘Skolstrejk for Klimatet’, resolving to sit outside it.

Question 2: How did Greta first learn about the climate change? What was its impact on her?

Answer: Greta first learned about the climate change when her teachers first exposed her to the phenomenon by showing her films of starving polar bears, plastic in the ocean and so on. She was deeply moved by them, crying through the films.

Question 3: Which event made Greta’s reason behind the school strike even more urgent?

Answer: The hottest summer was recorded in the past 262 years of the tiny Scandinavian country which made Greta’s school strike even more urgent.

Question 4: Whom did Greta draw inspiration from? What had they done?

Answer: Greta drew inspiration from student activist at Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida in the US. They had organized the student-led March for Our Lives (MFOL) demonstration, which were carried out against lax gun laws to prevent gun violence in the country.

Question 5: What prompted Greta’s solitary stance to gradually evolve into a global movement?

Answer: Delivering public speeches, speaking at climate rallies, addressing prominent organisations prompted Greta’s solitary stance to gradually evolve into a global movement.

Our House Is On Fire Questions & Answers

Question 6: Greta has become a notable peace activist. Provide any two examples from the chapter to illustrate this.

Answer: The two examples from the chapter are –

i. On 1 April 2019, Greta was awarded the Prix Liberte, an honour given to a young person engaged in a fight for peace and freedom.
ii. The human rights organization Amnesty International has also honoured Greta For Future climate movement with its Ambassador of Conscience Award for 2019.

Question 7: Read and answer the questions:
‘I don’t want you to be hopeful. I want you to panic.’

(a) Where did Greta say this statement as a part of one of her speeches?

Answer: Greta said this statement as a part of one of her speeches at Davos.

(b) Why does Greta want political leaders to panic?

Answer: Greta wants political leaders to panic because only then they will realise the gravity of the situation and will take prompt and quick actions.

(c) What does Greta believe in?

Answer: Greta believes in social unity. She believes that any problem can be solved if we are standing together.

Question 8: Read and answer the questions:
‘In Sweden, we live our lives as if we had the resource of 4.2 planets.’

(a) Where did Greta say this statement as part of one of her speeches?

Answer: Greta said this statement as part of one of her speeches at Stockholm.

(b) What does Greta imply by the above line?

Answer: According to Greta, Sweden steals 3.2 years of natural resources from future generations every year.

(c) What impact does Sweden’s extra use of resources have?

Answer: The impact will be the future generations will not be having natural resources for their use if we consume them in the same way.

So, these were Our House Is On Fire Questions & Answers.