Safe At Last 1 Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Safe At Last 1 Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Skylark, A Happy Birthday and A Visit To Vizag so, you can check these posts as well.

Safe At Last 1 Questions & Answers

Question 1: What were the three friends doing when they heard shouting from the village?

Answer: The three friends Dhanai, Babul and Jonti were fishing when they heard shouting from the village.

Question 2: What was the dog barking at?

Answer: The dog was barking in the direction of the bushes at a deer.

Question 3: Why was the deer hiding in the bushes?

Answer: The deer was hiding in the bushes because the villagers were hunting it. It hid there to save itself from the villagers.

Question 4: Who picked up the deer from the bushes?

Answer: Dhanai picked up the deer from the bushes.

Question 5: Why was Nalia unhappy?

Answer: Nalia was unhappy because he had complaints against him for breaking away from the group too early. It was the main topic of discussion at the village square because the villagers believed that they had lost the deer because of Nalia’s blunder.

Question 6: Who revealed that the deer was in Dhanai’s house?

Answer: A young boy who had seen Dhanai carry the deer into his house told everyone that the deer was in Dhanai’s house.

Question 7: Why did the three friends decide to stay quiet?

Answer: The three friends decided to stay quiet because they knew that the villagers were in an angry mood and if they said the truth, there was no way to save the deer from the villagers. On the other hand, if they told a lie and were discovered later, they would land up in trouble.

Question 8: Read and answer the questions:

“It couldn’t have gone very far. It must be hiding somewhere nearby.”

(a) Who said these words?

Answer: Nalia said these words.

(b) Who does it refer to?

Answer: It refers to the deer.

(c) Why did they think that it would be nearby?

Answer: They said that the deer couldn’t have gone too far because the deer had already spent all its energy trying to hide from the villagers and running away from them when they were chasing it.

Safe At Last 1 Questions & Answers

Question 9: Read and answer the questions:

“I’ll allow you to search the house.”

(a) Who said these words?

Answer: Dhanai’s father, the mahout said these words.

(b) What was the listener looking for?

Answer: Nalia was looking for a deer.

(c) What happened immediately after this?

Answer: Immediately after this, Nalia led his men to the mahout’s cottage. The entire village seemed to follow them into the compound.

Question 10: What method did the boys use while fishing?

Answer: The boys used a simple but effective method while fishing. In a barrier that they constructed across a narrow point of the stream, they left a small opening through which the water could flow. A bamboo mesh placed at this opening trapped all the fish swimming downstream.

Question 11: What made the boys forget about fishing?

Answer: The noises from the direction of the village made them forget about fishing and listen carefully.

Question 12: How did the three friends go to Dhanai’s house?

Answer: The three friends had a secret plan to keep the deer safe. Dhanai hurriedly picked up the deer and unseen by the villagers, they took a shortcut through the deserted backyard of another house, climbed over a low fence and entered the backyard or Dhanai’s house.

Question 13: Where did the boys hide the deer? why?

Answer: The boys hid the deer in Dhanai’s house in his bedroom. They did so because it was the nearest from where they found the deer.

Question 14: What precautions did the three friends take to avoid any suspicion?

Answer: The precautions that the three friends took were that they took a shortcut through the deserted backyard of another house, climbed over a low fence and then entered the backyard of Dhanai’s house. They put the deer in Dhanai’s bedroom and firmly latched the door and came out of the compound. At the village square where there was noise and confusion, the three friends looking innocent, merged unnoticed into the crowd. To avoid any suspicion, they even asked other youngsters what the matter was.

Question 15: Why did Naliya insist on searching Dhanai’s house?

Answer: Naliya insisted on searching Dhanai’s house because it would distract the attention of the villagers from Nalia’s mistake and also Nalia had to take revenge from Dhanai and his father.

Question 16: Dhanai and his friends take risk upsetting the villagers to save the deer. Do you think they were right in doing so? Give reasons for your answer.

Answer: Yes, Dhanai and his friends were right in risking the displeasure of the villagers to save the deer. They were kind-hearted and wanted to save the deer from the villagers. They thought that it was wrong and cruel to hurt animals. They were also probably aware of environmental issues and knew that hunting wildlife is banned and punishable. They were not afraid for themselves but for the deer’s safety. In order to fulfil their aim, they made great efforts and even risked the displeasure of the villagers. However, they should have told their parents about it and sought their help too.

So, these were Safe At Last 1 Questions & Answers.