Sherlock Holmes Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Sherlock Holmes Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of On Social Networking, My Financial Career and The Blue Carbuncle so, you can check these posts as well.

Sherlock Holmes Questions & Answers

Word Galaxy

  • Meager – small
  • Enduring – lasting
  • Unprecedented – never known or done before
  • Folly – mistake
  • Stock-in-trade – behavioural characteristic
  • Went through the roof – increased quickly
  • Clamoured – made an urgent demand
  • Mastermind – a person who makes difficult plans
  • Gorge – a deep valley

Question 1: Correct these sentences:

(a) Sherlock Holmes is a real detective who lives in London.

Answer: Sherlock Holmes is a fictional character who lives in London.

(b) Sir Arthur Conan Doyle was the university teacher of Joseph Bell.

Answer: Joseph Bell was the university teacher of Sir Arthur Conan Doyle.

(c) Doyle’s second novel is titled A Study in Scarlet.

Answer: Doyle’s first novel is titled A Study in Scarlet.

(d) A British publisher first published the novel The Sign of the Four.

Answer: An American publisher first published the novel The Sign of the Four.

(e) Holmes and Moriarty fall down a gorge in the short story ‘The Adventure of the Empty House’.

Answer: Holmes and Moriarty fall down a gorge in the short story ‘The Final Problem’.

(f) Sir Arthur Conan Doyle wrote six novels featuring Sherlock Holmes.

Answer: Sir Arthur Conan Doyle wrote four novels featuring Sherlock Holmes.

Question 2: What kind of a detective did Arthur Conan Doyle want to create?

Answer: Arthur Conan Doyle wanted to create a detective who solved cases on his own merits and not through the foolishness of the criminal.

Question 3: When do Sherlock Holmes and Dr John Watson meet each other for the first time in ‘A Study in Scarlet’?

Answer: They met during Dr Watson’s search for lodgings.

Question 4: What remark does Sherlock Holmes when he meets Dr. Watson?

Answer: Sherlock Holmes remarks, ‘You have been to Afghanistan I perceive’.

Question 5: Which publisher came to Doyle’s rescue and published his second novel?

Answer: An American publisher named J.B. Lippincott came to Doyle’s rescue and published his second novel.

Question 6: When did Sherlock Holmes capture the popular imagination?

Answer: Sherlock Holmes captured the popular imagination when he appeared in a collection of 12 short stories, The Adventure of Sherlock Holmes, first published in The Strand Magazine in 1891.

Question 7: What shock did readers get when ‘The Final Problem’ was published?

Answer: The readers were shocked when Sherlock Holmes died in a fall, down a gorge, in that short story.

Question 8: What is The Hound of the Baskervilles? Describe its legacy in brief.

Answer: The Hound of the Baskervilles is a novel that received instant and widespread praise when it appeared and enjoys continued popularity to this day. Often described as a shining example of detective fiction, it marked the return of Sherlock Holmes (in a retrospective story) after his death in ‘The Final Problem’.

Question 9: Who is Colonel Sebastian Moran? How is he connected with Professor James Moriarty?

Answer: Colonel Sebastian Moran is the enemy of Sherlock Holmes in the short story ‘The Adventure of the Empty House’. He is surviving lieutenant of the criminal mastermind and earlier opponent of Sherlock Holmes, Professor James Moriarty.

So, these were Sherlock Holmes Questions & Answers.