The Power Of Music Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Power Of Music Questions & Answers.

This poem is written by Sukumar Ray and is translated by Prof Sukanta Chaudhuri. In my previous posts, I have shared the questions and answers of A Narrow Escape, Salaam Namaste and An Eventful Summer so, you can check these posts as well.

The Power Of Music Questions & Answers

Word Galaxy

  • Strain – music being played or sung
  • Staked – bet
  • Trampled – stepped on and crushed
  • Rout – a chaotic situation of defeat
  • Languish – forced to suffer something unpleasant
  • Booming – here, speaking very loudly
  • Broadside – an aggressive attack in words
  • Wretched – feeling ill or unhappy
  • Confounded – confused and annoyed
  • Turn turtle – turn upside down
  • Winging – flying
  • Plead – beg
  • Grumble – to complain bitterly
  • Welkin – sky
  • Sagacious – wise
  • Bellow – an angry, loud shout

Question 1: Write words from the poem that mean the same as:

(a) Extremely stubborn and determined to do something.

Answer: Hell-bent

(b) Sudden feeling of fear or worry.

Answer: Panic

(c) Make a high, loud sound.

Answer: Booming

(d) In an urgent manner.

Answer: Quickly

(e) Fall to the ground.

Answer: Tumble

Question 2: How far does Bhisma Lochan’s voice carry?

Answer: Bhisma Lochan’s voices far and wide from the hills and plains from Delhi to Burma.

Question 3: List three things that happen as a result of Bhisma Lochan’s singing?

Answer: The three things that happened as a result of Bhisma Lochan’s singing are:

  • People are dazed.
  • The bullock carts are overturned.
  • The fishes dive deeper below the lake.

Question 4: How is the weather affected by Bhisma Lochan’s singing?

Answer: All the surroundings including plants and animals are disturbed by his booming tone.

Question 5: Why do you think the people’s pleas are not heard?

Answer: The people’s pleas are not heard because he is not concerned about anyone and anything. He is booming as if he is determined to do something.

Question 6: Which two instances in the poem are the funniest according to you? Give reasons for your choice.

Answer: The two instances that I think are the funniest are:

  • When people pleaded Bhisma Lochan to stop singing.
  • At the end, when the goat chases and hits Bhisma Lochan.

Question 7: Read and answer the questions:

But Bhisma Lochan, unconcerned, goes booming out his broadside.

(a) Who is Bhisma Lochan?

Answer: Bhisma Lochan is the main character of the poem.

(b) What does the poet mean by ‘booming out his broadside’?

Answer: ‘Booming out his broadside’ means that Bhisma Lochan is singing too loudly which sounds harsh for others.

(c) What concerns should Bhisma Lochan have according to the poet?

Answer: According to the poet, Bhisma Lochan should be concerned about other people and should not disturb them.

(d) What does the word ‘unconcerned’ tell us about Bhisma Lochan?

Answer: The word ‘unconcerned’ tells us that Bhisma Lochan was least bothered about others and didn’t care that his singing was bothering them.

Question 8: Read and answer the questions:

He downs his horns and charges straight with bellow answ’ring bellow.

(a) Who is ‘he’?

Answer: ‘He’ is a Billy goat.

(b) Why does ‘he’ charge straight?

Answer: ‘He’ charges straight in anger to put an end to the singing of Bhisma Lochan.

(c) Explain the second line of the extract.

Answer: It means that the goat answers Bhisma’s singing bellows in its own way by charging straight in anger.

(d) What happens as a result?

Answer: As a result, Bhisma Lochan finally falls to the ground and there is silence everywhere.

So, these were The Power Of Music Questions & Answers.