The Conjurer’s Revenge Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Conjurer’s Revenge Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Outlaws’ Report, The Night I Met Einstein and The Walrus and The Carpenter so, you can check these posts as well.

The Conjurer’s Revenge Questions & Answers

Question 1: Read and answer the questions:

The Conjurer's Revenge Questions & Answers

(a) What is the mood of the conjurer as he introduces his trick?

Answer: Conjurer is confident and enthusiastic to show his tricks to entertain the audience.

(b) What is the mood of the audience?

Answer: The audience was thrilled, amazed and curious to see the conjurer performing his trick.

(c) Why does he use the word ‘Presto’?

Answer: ‘Presto’ is the phrase of announcement for successful completion of a trick. He used ‘Presto’ to show the audience that he performed the trick so easily that it seems to be a magic.

Question 2: Read and answer the questions:

Question

(a) At whose expense was the Conjurer entertaining the audience?

Answer: The Conjurer was entertaining at the expense of the Quick Man.

(b) Why did he decide to play such tricks?

Answer: The Quick Man spoiled all of conjurer’s tricks by convincing the audience that those were no tricks, however, ‘He-had-it-up-his-sleeve’. The reputation of the conjurer was sinking and he was losing the excitement of his audience, hence he decided to take a revenge by playing such tricks.

(c) What was the reaction of the audience?

Answer: The audience left convinced that all the tricks were not done up conjurer’s sleeve.

Question 3: What were the first two tricks performed by the conjurer. Was he successful at them? Why/Why not?

Answer: The first trick he performed was taking out a bowl of goldfish from an empty cloth. The second trick was with Hindostanee rings, which were apparently separate, however, joined at a blow of the conjurer. He did perform both the tricks successfully and the audience were in a great surprise, however, their astonishment was overpowered and convinced by the comments of the Quick Man who ridiculed his skills.

Question 4: ‘The egg trick was ruined.’ How was it ruined?

Answer: The egg trick was ruined like all other tricks by the comments of the Quick Man, when he said that, ‘He-has-a-hen-up-his-sleeve’ and the audience were convinced with him.

The Conjurer’s Revenge Questions & Answers

Question 5: How did the audience react to the Quick Man?

Answer: The audience were convinced by the comments of the Quick Man and were doubtful on the tricks being performed by the conjurer.

Question 6: Why was the Quick Man puzzled by the conjurer’s treatment of his possessions?

Answer: The conjurer took the Quick Man’s gold watch threw in the mortar and smashed with the hammer, the Quick Man whispered that the conjurer had slipped it up his sleeve. Then the conjurer punched holes in his handkerchief, danced on his silk hat, burnt his celluloid collar and smashed his spectacles. By this time the Quick Man was quite puzzled and he knew that he was beaten up by the conjurer and he could not keep passing the same comment that, ‘He-had-it-up-his-sleeve’

Question 7: How does the conjurer keep up the suspense till the end of the show?

Answer: The conjurer keeps up the suspense till the end of the show by not letting either Quick Man or the audience realize that the trick he was performing at the end of the show was not a trick but was the actual destruction of the possessions of the Quick Man.

Question 8: How did the conjurer end his performance?

Answer: The conjurer stood upright and gave a bold announcement that with the gentleman’s permission, he had broken his watch, made holes in his handkerchief, danced on his silk hat, burnt his celluloid collar and smashed his spectacle. If he further permits, he would like to paint green stripes on his overcoat or tie a knot to his suspenders, however, there was no sign of agreement from the Quick Man and hence the conjurer ended his performance with a big bang. He left the audience convinced that all his tricks were not done up his sleeve. This end was also conjurer’s revenge on the Quick Man who had spoilt his tricks.

The Conjurer’s Revenge Questions & Answers

Question 9: By referring to the story, narrate how the conjurer carries on his performance despite the Quick Man’s constant jibes.

Answer: The conjurer performed several tricks for the audience. However, each time he performed a trick the Quick Man in the audience would say that the trick was done with the help of items hidden up the conjurer’s sleeve. These constant comments by the Quick Man ridiculed conjurer’s skills and made him upset, however, he did not let that come on his face and went on with his tricks.

During the end, he decided to take revenge and teach a lesson to the Quick Man. He asked to perform a trick using items borrowed from the Quick Man – The conjurer took the Quick Man’s gold watch threw in the mortar and smashed with the hammer, the Quick Man whispered that the conjurer had slipped it up his sleeve. Then the conjurer punched holes in his handkerchief, danced on his silk hat, burnt his celluloid collar and smashed his spectacles. By this time the Quick Man was quite puzzled and he knew that he was beaten up by the conjurer and he could not keep passing the same comment that, ‘He-had-it-up-his-sleeve’

Question 10: Give the character sketch of the conjurer.

Answer: The conjurer was a skilled magician. He was so talented that he could even get a fishbowl from an empty cloth. He could do difficult tricks like extracting eggs from a hat, addition of the rings and many more. The conjurer was also a person who could think on his feet. When he wanted to teach a lesson to the Quick Man, he quickly thought of what he would do. He called it a Japanese trick invented by the natives of Tipperary. This shows that he had a good imagination. The conjurer tolerated the Quick Man for a long while before taking revenge. This shows that the conjurer had a lot of patience. From the language used by the conjurer one can say that that he was well educated.

Question 11: What role does Quick Man play in the story? If the Quick Man were not there, how would the story end?

Answer: Quick Man is the heart of the story. From the beginning of the conjurer’s show, Quick Man keeps spoiling the show by commenting that he had things hidden up his sleeve. This upsets the conjurer and spoiled the show for the audience. Therefore, the Quick Man may be considered as the villain of the story. However, it is only because of him the final trick of the conjurer lead amusement for the audience.

If the Quick Man were not there, the story would have ended very uneventfully without the conjurer have to do a trick in which there was no magic. The story would have ended in the audience dispersing after having witnessed the conjurer’s tricks. There would have been no humour in the story.

So, these were The Conjurer’s Revenge Questions & Answers.