The Day I Rescued Albert Einstein’s Compass Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Day I Rescued Albert Einstein’s Compass Questions & Answers.

I have shared the questions and answers of The Diary Of A Space Traveller, Where The Mind is Without Fear and Nat Comes To Plumfield so, you can check these posts as well.

The Day I Rescued Albert Einstein’s Compass Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) In the story, who is referred to as ‘the most famous man alive’?

i. Jim
ii. Theo
iii. Einstein

(b) What common interest did the author and Einstein have?

i. Sailing
ii. Singing
iii. Hunting

(c) What was the colour of the sailboat?

i. Yellow
ii. Pink
iii. Green

(d) What was the day when the event took place?

i. Sunday
ii. Monday
iii. Wednesday

Question 2: Write True or False:

(a) Einstein came to see a museum – False
(b) The narrator’s parents had given him binoculars for his last birthday – True
(c) Theo’s father was playing the violin on Sunday morning – False
(d) The narrator was a keen bird-watcher – True

Question 3: What was the name of the narrator’s boat?

Answer: The narrator’s boat name was Fleet Felix.

Question 4: How did Einstein lose his compass?

Answer: When Theo and Einstein go out for a sail, a motorboat that was passing by them hit Fleet felix against the side, knocking the compass from professor’s hand, right into water.

Question 5: What was wrong with Einstein’s pocket?

Answer: Einstein had a hole in his pocket.

Question 6: What did the narrator’s parents think he was, before he was a boy?

Answer: The narrator’s parents thought he had been a fish, before he was a boy.

Question 7: What did Einstein’s father do when he was ill?

Answer: When Einstein was ill, his father gave him a compass.

Question 8: What made the narrator laugh?

Answer: The narrator was amused when he saw Einstein laughing. Einstein said that he had a hole in his pocket and something had fallen through it.

Question 9: What did Einstein tell the narrator about his compass?

Answer: Einstein told the narrator that his father gave him that compass when he was ill and it is the reason why he became a Physicist.

Question 10: Why did Einstein call the narrator the ‘bravest and kindest boy’?

Answer: Einstein called the narrator the ‘bravest and kindest boy’ because he helped Einstein in searching his compass that had fell into water.

Question 11: Read and answer the questions:

The Day I Rescued Albert Einstein's Compass Questions & Answers

(a) Who is the speaker of these lines?

Answer: Theo’s father is the speaker.

(b) Why was the speaker reminding Theo about Einstein?

Answer: The speaker was reminding Theo about Einstein because he came to Theo’s house.

(c) Why do you think the speaker is referring to Herr Professor Einstein as the most famous man alive?

Answer: Einstein was truly fascinating man and a great physicist that’s why he referred him a famous man alive.

Question 12: Read and answer the questions:

The Day I Rescued Albert Einstein's Compass Questions & Answers

(a) Who is the speaker describing in these lines?

Answer: Albert Einstein.

(b) Why does the speaker think that the person hadn’t changed?

Answer: The speaker thinks that the person hadn’t changed because he seemed same as he was five years ago.

(c) Where did the speaker meet the person he is describing?

Answer: He met him at his own house.

So, these were The Day I Rescued Albert Einstein’s Compass Questions & Answers.