The Girls and A Lotus Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Girls and A Lotus Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Seeds Poem, Saving The Sparrow and Visitors at Duliatal so, you can check these posts as well.

The Girls and A Lotus Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) Where did Usha say she would find a lotus

i. pond
ii. garden
iii. forest

(b) The wise man always confused Usha with Lalita because

i. the girls looked alike
ii. he could not see clearly
iii. he used to forget their names

(c) Why did Usha skip around joyfully?

i. Lotus was her favourite flower
ii. She wanted to decorate the tree
iii. She knew where to get the lotus from.

(d) Why did Lalita say, “Please offer the flower in the name of Usha”?

i. She was an honest girl.
ii. She realised that the flower had been discovered by Usha.
iii. She was scared of Usha.

Question 2: Where was the beautiful hut?

Answer: The beautiful hut was on top of the hill.

Question 3: Which flower did Usha want to offer? What did the old man say about the flower?

Answer: Usha wanted to offer a Lotus. The old man told her that when a person offers a lotus, he or she becomes a better person.

Question 4: Who brought the lotus? What did she tell the old man?

Answer: Lalita brought the lotus. She told the old man to offer it in the name of Usha.

Question 5: How did the old man solve the problem of the girls?

Answer: The old man solved the problem of the girls by offering the lotus in the name of both friends, Lalita and Usha.

Question 6: Why did Lalita look puzzled?

Answer: Lalita looked puzzled because she wondered where Usha would find a lotus.

Question 7: Why did Usha feel that she had the right to pluck the lotus?

Answer: Usha felt that she had the right to pluck the lotus because she discovered it.

Question 8: Why did Lalita say, “So, only I can pluck the flower.”?

Answer: Lalita said that only she could pluck the flower because her father was the owner of the pond.

Question 9: Do you think the lotus had made the girls better human beings?

Answer:  Yes, the lotus had made the girls better human beings because both of them were ready to offer the flower on each other’s name.

Question 10: How do you come to know Usha and Lalita are true friends?

Answer: Usha and Lalita are true friends because both of them were ready to sacrifice for each other.

Question 11: Read and answer the questions:
“I have brought a lotus.”

(a) Who said this to whom?

Answer: Lalita said these to the old man.

(b) Why did ‘I’ bring the lotus?

Answer: ‘I’ brought the lotus because she wanted to become a better person.

(c) What happens next?

Answer: Lalita offered the flower in the name of Usha to the old man to decorate the tree.

So, these were The Girls and A Lotus Questions & Answers.