Seeds Poem Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Seeds Poem Questions & Answers.

This poem is written by Walter de la Mare. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Saving The Sparrow, Visitors at Duliatal and Before The Match so, you can check these posts as well.

Seeds Poem Questions & Answers

Word Galaxy

  • Frail – very weak
  • Bask – to enjoy the heat or light of the sun
  • Heaved away – pushed away with a great effort
  • Glimpse – a quick sight of something
  • Tiny – small
  • Sturdy – strong
  • Pygmy – very short

Question 1: Choose the correct option:

(a) The speaker sowed some seeds

i. a few days ago
ii. many weeks ago
iii. many months ago

(b) The seeds have

i. sprouted small green shoots
ii. grown into trees
iii. not sprouted at all

(c) The speaker uses the word ‘frail’ to describe

i. the seed
ii. the pebble
iii. the green shoot

Question 2: What happened to the seeds sowed by the poet?

Answer: The seeds sowed by the poet had just sprouted and they were small in size.

Question 3: Describe the condition of the plant when it had pushed itself up to the surface of the ground.

Answer: The plant was too small to be hidden with a pebble lying nearby.

Question 4: What does the plant do when it has pushed itself up to the surface of the ground.

Answer: When the plant has pushed itself up to the surface of the ground, it enjoys the sunshine and sees the day.

Question 5: Why does the poet use the expression ‘heaved away’?

Answer: The expression ‘heaved away’ indicates the way the plant pushes everything to come out of the ground. It says that the seed has a strong desire to grow into a plant.

Question 6: What do you think, were the seeds strong or frail?

Answer: According to me, the seeds were frail.

Question 7: What are the things needed by a seed to grow?

Answer: A seed requires air, sunlight and water to grow.

Question 8: How do we know that the seed wants to grow into a plant?

Answer: The seed’s determination is pushing its way past a heaved pebble which indicates that seed wants to grow into a plant.

Question 9: Which lines in the poem refer to the strength of the seeds?

Answer: The lines in the poem that refer to the strength of the seeds are:
Which that mere sprout
Has heaved away
To bask in sunshine.

Question 10: Write the central idea of the poem.

Answer: The poem gives the message of hope to grow and survive in the difficulties of the world. In this poem, the poet describes how a frail seedling attains strength to survive and grows into a tough and sturdy plant.

So, these were Seeds Poem Questions & Answers.