The Giving Tree Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Giving Tree Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Skipping Shoes, The Magic Pot and The Demon and The Dancer so, you can check these posts as well.

The Giving Tree Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:
(There may be more than one option)

(a) Why do you think the boy wanted money?

i. to buy clothes
ii. to see movies
iii. to buy chocolates
iv. to buy games

(b) What did the boy, now a man take from the tree to make a boat?

i. roots
ii. leaves
iii. trunk
iv. branches

(c) What according to you, was the most precious thing the tree gave to the boy/man?

i. branches
ii. apples
iii. stump
iv. trunk

Question 2: Why do you think, the boy says, “What fun!”?

Answer: The boy says, ‘What fun!’ because he is naturally playful and enjoys such fun-filled activities such as climbing a tree and swinging from its branches.

Question 3: What did the boy do under the tree?

Answer: The boy slept under the tree.

Question 4: Why did the boy not want to climb the tree and swing from the branches?

Answer: The boy did not want to climb the tree and swing from the branches because he felt that he was too big to climb and play.

The Giving Tree Questions & Answers

Question 5: What did the tree give the boy instead of money?

Answer: The tree gave the boy its apples instead of money.

Question 6: Read and answer the questions:

“I want a boat to take me away.”

(a) Who said this and to whom?

Answer: This was said by the boy to the tree.

(b) Why did the speaker want a boat?

Answer: The boy wanted to go on a business trip and wanted a boat to take him away.

(c) Did the speaker get the boat?

Answer: Yes, the boy got the boat.

(d) What happens next?

Answer: The tree offers the boy to cut down its trunk and make a boat.

Question 7: Why did the boy, now a young man, need a house?

Answer: The boy, now a young man, was getting married and wanted a house to live in with his wife and children.

Question 8: Why did the little boy visit the tree every day?

Answer: The little boy visited the tree every day because he enjoyed its company.

Question 9: Why do you think the tree was happy to see the boy after some years?

Answer: The tree missed the little boy and was happy to see him again.

Question 10: How old do you think, was the little boy?

Answer: I think the little boy is around 6-7 years old as he is innocent and playful.

Question 11: Give two describing words for each:

(a) Tree

Answer: Kind, helpful

(b) Boy

Answer: Greedy, selfish

Question 12: Who do you think, was a better living being, the tree or the man? Give reason.

Answer: The tree was a better living being because it loved the boy selflessly and helped him at all the stages of his life.
On the other hand, the boy became very selfish as he grew older. He did not realise even once that he had exploited the giving tree.

Question 13: Do you think the young man went to the tree because he loved it. Give reason to support your answer.

Answer: According to me, the young man did not love the tree at all. he went to the tree only when he needed something. This shows that he was a selfish man who was just concerned about himself and wanted to fulfill his worldly needs.

So, these were The Giving Tree Questions & Answers.