Mukesh Starts A Zoo Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Mukesh Starts A Zoo Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Giving Tree, Skipping Shoes and Visitors at Duliatal so, you can check these posts as well.

Mukesh Starts A Zoo Questions & Answers

Question 1: What did Mukesh announce one morning?

Answer: Mukesh announced that he wanted to start a zoo.

Question 2: Why did Mukesh wanted to start a zoo?

Answer: There was no zoo in the small town of Dehradun. Therefore, Mukesh decided to start a zoo.

Question 3: Why do you think Teju and Mukesh wanted to set up enclosures in the back garden?

Answer: Teju and Mukesh wanted to start a zoo so they set up enclosures to keep different animals separately in the back garden.

Question 4: Why did they call the parrot a religious parrot?

Answer: They called the parrot a religious parrot because that parrot said chants and prayers.

Question 5: Who was the star attraction at school? Why was it so?

Answer: The parrot was the star attraction at the zoo because it could recite and chant three different mantras.

Question 6: Why did granny not notice the disappearance of her parrot?

Answer: Granny had gone to the temple. So, she did not notice the disappearance.

Question 7: How did the children solve the problem of granny’s parrot?

Answer: Children decided to buy a new parrot for granny.

Question 8: Read the sentence and answer the questions.

“We’ll get another parrot!”

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Koki said these words to Teju.

(b) Why did they want another parrot?

Answer: They wanted another parrot as they had lost Teju’s granny’s Parrot.

(c) Did they get another parrot?

Answer: Yes, they get another parrot.

(d) What happens next?

Answer: Teju brought another parrot for granny and taught it prayers every morning just like the previous parrot had learnt.

Question 9: Who started the disturbance at the zoo? How did it start?

Answer: The black dog had managed to dig his way out of his enclosure. It wanted to dig his way into the rabbit’s compartment. Then, the donkey managed to snap the rope and Koki ran to rescue the rabbit. The duck flew over the packing case scattering lizards in different direction. The confusion was such that nobody noticed the door of the cage and the parrot flew away.

Question 10: Why do you think Mukesh insisted that his dog was a zoo animal?

Answer: Mukesh insisted that his dog was a zoo animal because it was rare with yellow yes.

Question 11: The children collected ten rupees. How many visitors came to the zoo?

Answer: Twenty visitors came to the zoo.

So, these were Mukesh Starts A Zoo Questions & Answers.