The King and The Tree Goddess Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The King and The Tree Goddess Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Emperor and The Nightingale, The Skylark and Foreign Lands so, you can check these posts as well.

The King and The Tree Goddess Questions & Answers

Word Galaxy

  • Splendid – extraordinary
  • Breeze – gentle wind
  • Abode – house
  • Seek refuge – take shelter
  • Draped – covered
  • Flocked – here, gathered

Question 1: Write True or False:

1. A demon lived in the deodar tree – False
2. The King wanted his palace to be as magnificent as a temple – True
3. The Prime Minister protested when the King wanted to cut the deodar tree – False
4. The Tree-Goddess spoke in a voice that was like the song of a bird – False
5. Taking the example of the King no one built their houses of wood any more – True

Question 2: Name some trees that grew in the Himalayan foothills?

Answer: The trees that grew in the Himalayan foothills are spruce and pine, oak and deodar.

Question 3: What does the name Deo-Dar mean?

Answer: Deo-Dar means tree of God.

Question 4: Why did the King send his men to the forest?

Answer: The King sent his men to the forest to cut down and bring the largest deodar to the city without delay.

Question 5: How many men did the King send to the forest?

Answer: The King sent thirty men to the forest.

Question 6: Which animals were sent to move the deodar tree?

Answer: The animals that sent to move the deodar tree were horses, elephants and oxen.

Question 7: Why did the villagers worship the deodar tree?

Answer: The villagers worshipped the deodar tree because within that tree lived a Goddess who gave to the tree its great strength, size and beauty.

Question 8: Who appeared in the King’s dream?

Answer: The Tree-Goddess appeared in the King’s dream.

Question 9: What was the last request of the Tree-Goddess?

Answer: The last request of the Tree-Goddess was to cut the her in three parts. First her head, with the crowning of waving greenery. Next, her middle, with her hundred strong arms and hands. At last, her base, which bears the heaviest and knottiest of her limbs upon it.

Question 10: What did the King order his men next morning?

Answer: The next morning, the King ordered that the column for his new palace would be built of stone and not wood.

Question 11: Why was the deodar chosen to build the palace?

Answer: The deodar was chosen to build the palace for being the tallest and strongest tree.

Question 12: Why couldn’t the King’s men bring the deodar trees from the forest?

Answer: The King’s men couldn’t bring the deodar trees from the forest because they could not carry or drag them due to the great distance between the forest and the city.

Question 13: Why did the people worship the deodar tree?

Answer: The people worshipped the deodar tree because within that tree lived a Goddess who gave to the tree its great strength, size and beauty.

Question 14: How did the Prime Minister and his men pay their respect to the Tree-Goddess?

Answer: The Prime Minister and his men came with garland, lamps and music to pay their respect to the Tree-Goddess and to request her that she must leave her abode. They lighted their lamps and placed them in a circle around the tree. They hung their garlands upon the branches and tied nosegays among the leaves. Then, joining hands, some danced and others sang.

Question 15: How did the Goddess indicate that she had understood what was to happen?

Answer: The Tree-Goddess remained quiet as a resting breeze for a few moments and all her leaves began to whisper and topmost branch bowed. All this indicated that she had understood what was to happen.

Question 16: Why did the Tree-Goddess wish to be felled in three parts?

Answer: The Tree-Goddess wished to be felled in three parts because dozens of young deodar trees had sprung from her and if she was cut with one mighty stroke, her weight would certainly crush all her children to death. But if she suffered three times and fall in three pieces then, some of the young ones might escape.

Question 17: Find the synonyms of the following words from the text.

1. Powerful – strong
2. Attractive – magnificent
3. Sufficient – enough
4. Tough – mighty
5. Shelter – shade

So, these were The King and The Tree Goddess Questions & Answers.