The Pandavas Last Year in Exile Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Pandavas Last Year in Exile Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Paper Boats, Alice In Wonderland and A Nation’s Strength so, you can check these posts as well.

The Pandavas Last Year in Exile Questions & Answers

Word Galaxy

  • Supremacy – superiority
  • Legends – tales
  • Myths – stories, fables
  • Terms – requirements or conditions laid down or agreed upon (in this case in the game of dice)
  • Exile – to be sent out of one’s native country for a period of time
  • Secured – obtained
  • Disguise – to hide one’s identity
  • Scriptures – the sacred writings of a religion
  • Well-versed – to be experienced or skilled in or to be knowledgeable about something
  • Assumed – took on
  • Aides – assistants to political leaders
  • Guise – disguise
  • Encroached – slowly entering on another person’s territory crown
  • Chariot – a two-wheeled horse-drawn vehicle, used in ancient warfare
  • Prince – a male heir to the throne
  • Flee – run away
  • Charioteer – a person driving/ riding a two-wheeled horse-drawn vehicle, used in ancient warfare

Question 1: Write the names of the Pandavas.

Answer: The names of the Pandavas are as follows:

  • Yudhishthira
  • Bhima
  • Arjuna
  • Nakula
  • Sahadeva

Question 2: Against whom did the Pandavas lose in the game of dice?

Answer: The Pandavas lost in the game of dice against their cousin, Prince Duryodhana.

Question 3: What were the terms and conditions of the game of dice that the two sets of cousins had played?

Answer: As per the terms and conditions of the game, the group which loses would be condemned to twelve years of exile into forest and a thirteenth year to be spent in disguise. But if they were caught during this period, they would have to spend another twelve years in exile.

Question 4: Write one special quality or skill of each of the Pandavas.

Answer:

(a) Yudhishthira

Answer: He was well-versed with the scriptures and rules of royal court.

(b) Bhima

Answer: He was fond of eating.

(c) Arjuna

Answer: He was good at dance and music.

(d) Nakula

Answer: He was an expert in the training and treatment of horses.

(e) Sahadeva

Answer: He was an expert in looking after the cattles.

Question 5: What did Duryodhana and his aides do to trouble King Virata?

Answer: To trouble King Virata, Duryodhana and his aides encroached upon the King’s territory and stole his cattle.

Question 6: What did Uttar Kumar, the crown prince, do during the battle and why?

Answer: Uttar Kumar, the crown prince got frightened during the battle with the powerful Kauravas’ army and tried to flee in fear.

Question 7: Who saved the day for King Virata’s army and how?

Answer: Arjuna saved the day for King Virata’s army by fighting the battle and single-handedly defeating the Kauravas’ army while Prince Uttar Kumar took over the chariot.

Question 8: Complete the table:

Answer:

NameNew NameOccupation
1. YudhishthiraKankaAdviser of the King
2. BhimaBallavacook
3. ArjunaBrihannalaDance & music teacher of princess,
4. NakulaGranthiccaretaker and guard to the horse stable
5. SahadevaTantipalaCaretaker of the cattle.
6. DraupadiSairandhriChief maidservant to the queen.

Question 9: Find antonyms from the story for each of the following words:

(a) Won – Lost
(b) Save – Spend
(c) Entering – Leaving
(d) Conceal – Reveal
(e) Displease – Please
(f) Weak – Powerful

So, these were The Pandavas Last Year in Exile Questions & Answers.