The Raman Effect Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Raman Effect Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Brave in Life Brave in Death, The Three Musketeers and the Fourth and Swami and The Sum so, you can check these posts as well.

The Raman Effect Questions & Answers

Question 1: When and where was C.V Raman born?

Answer: He was born on 7th November, 1888 in Tiruchirappalli, in Tamil Nadu.

Question 2: What was Raman attracted to, right from his childhood?

Answer: Raman was attracted to the secrets of sound and light. He also had a great genius in understanding the secrets of Nature.

Question 3: What interested the scientist in C.V Raman?

Answer: Once while travelling to England by sea in his leisure hours sitting on the deck, he noticed the blue deep colour of the Mediterranean Sea that interested the scientist in him.

Question 4: What earned C.V Raman the Nobel Prize?

Answer: To C.V Raman, it seemed that the blue colour of the sea is caused by the scattering of the sun’s light by water molecules. Immediately, after his return to Calcutta, he jumped into the experiment and prepared a research paper within a month and sent it to the Royal Society of London. The next year, he published a lengthy article on the molecular scattering of light which earned him the Nobel Prize.

The Raman Effect Questions & Answers

Question 5: Why is C.V Raman called the ‘Grand Old Man of Indian Science?

Answer: C.V Raman is called the ‘Grand Old Man of the Indian Science’ because he laid the foundation of a scientific tradition in India through research institutes, published science journals and encouraged young scientists.

Question 6: What did Sir C. V Raman research on while he was the Director of the Research Institute?

Answer: Sir C.V Raman researched on sound, light, rocks, gems, birds, insects, butterflies, seashells, flowers, atmosphere, weather and physiology of vision and hearing, where he was more attracted in sound and colour.

Question 7: Observation can lead to discovery, how is this proven right in the life of sir C.V Raman?

Answer: Observation can lead to discovery. This is proven right in the life of Sir C.V Raman when he was enjoying the beauty of the vast sea while travelling to England by sea. He was interested to know how the sea had a deep blue colour. This observation was developed later through experiments and he discovered the molecular scattering of light.

Question 8: Make a list of the honours that were conferred upon Sir C.V Raman.

Answer: A list of honours that were conferred upon Sir C.V Raman is as follows. He was knighted in 1929, honoured with Nobel Prize for Physics in 1930 and was awarded ‘Bharat Ratna in 1954’.

So, these were The Raman Effect Questions & Answers.