The Recycling Rap Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Recycling Rap Questions & Answers.

This poem is written by John Foster. In my previous posts, I have shared the questions and answers of A Cure For Rabies, The Girl Who Stepped On The Loaf and How The Leopard Got His Spots so, you can check these posts as well.

The Recycling Rap Questions & Answers

Word Galaxy

  • Reclamation – treatment of waste to get useful material from it
  • Pussyfooting – avoiding something because you are not sure of it
  • Claptrap – silly talk that should not be believed
  • Dump – throw away
  • Skip – here, a container for unwanted objects that are taken away to be recycled
  • Chuck – to throw something carelessly
  • Sitting on the fence – avoiding making a choice or decision

Question 1: Choose the correct option:

(a) Recycling is required to save the planet for_________.

i. future generations
ii. elders
iii. present generation

(b) The poet says, ‘No more pussyfooting, ‘get yourself doing the________’.

i. saving the planet
ii. reclamation
iii. recycling rap

(c) Get yourself doing the recycling rap to_______

i. make money
ii. keep busy with reusing the waste material
iii. to entertain yourself

(d) According to the poet, old newspapers can be_________.

i. dumped on the tip
ii. recycled
iii. thrown away

(e) Recycling glass bottles can___________.

i. save jam jars
ii. save energy
iii. create new bottles

(f) According to the poet, the game to save the planet is called______.

i. recycling time
ii. reclamation
iii. pussyfooting

(g) Take the waste materials to the bottle bank in order to

i. recycle them
ii. deposit them there
iii. earn money

Question 2: Write True or False:

(a) The poet asks the children to stop recycling – False
(b) We should put the bundle of newspapers in the cupboard – False
(c) We should save old newspapers – True
(d) We should take the empty drink can to the Save-A-Can and post it in – True

Question 3: Why should one recycle?

Answer: We need to recycle because it is the only way to save our planet.

Question 4: What advice does the poet give to the children?

Answer: The poet gives advice to the children not to throw away the waste materials, to collect and save them and get recycled.

Question 5: Where do the old newspapers need to be taken away to be recycled?

Answer: The old newspapers should not be dumped away, rather they should be tied in a bundle and put in a skip.

Question 6: Why does recycling make sense?

Answer: Recycling make sense because it is the only way to save our planet for future generation.

Question 7: Why is recycling the only way to save the planet for future generations?

Answer: Recycling is the only way to save the planet for future generations because we have already created a lot of waste in the environment and we should now start acting the right way.

Question 8: List all the don’ts that the poet has suggested to save for the future generation.

Answer: The pot has suggested to:

  • Not to give any opinion against recycling and not to make any claptrap.
  • Not to throw old newspapers and take them and dump them on the tip.
  • Not to chuck away empty drink cans.

Question 9: Which line or words are repeated in the poem several times? What is the significance of this repetition?

Answer: The line ‘You’ve got to start recycling’ is repeated in the poem several times as it is the central idea of the poem. The poet wants to inculcate the importance of recycling in the mind of children so that they should start to recycle the things.

Question 10: Which line or words in the last stanza sums up the advice of the poet to the children for saving the future generation?

Answer: ‘No more pussyfooting. No more claptrap. Get yourself doing the recycling rap’ sums up the advice of the poet to the children for saving the future generation.

So, these were The Recycling Rap Questions & Answers.