The Spinning Sage Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Spinning Sage Questions & Answers.

This poem is written by William Thackeray. In my previous posts, I have shared the questions and answers of King Shibi and The Two Birds, King Midas and His Daughter and The Brave Pizza Delivery Boy so, you can check these posts as well.

The Spinning Sage Questions & Answers

Word Galaxy

  • Sage – a very wise person
  • Pigtail – hair tied together into a bunch and twisted into plaits
  • Mused – thought carefully
  • Stout – strong and thick
  • Twirl – move round and round
  • Slack – without attention and energy
  • Tack – move in a zigzag way
  • Twist – turn the body quickly and change direction
  • Faithful – here, staying with

Question 1: Choose the correct option:

(a) This poem is about

i. the way sages live
ii. the wisdom of the sage
iii. the foolishness of the sage

(b) There lived a sage in days of yore. In the poem, the sage lived in_____.

i. The hard times
ii. The olden days
iii. The not so very modern days

(c) The sage was worried about

i. his hair
ii. his tail
iii. his pig

(d) The sage wanted the pigtail

i. to spin around him
ii. to hang at his face
iii. to hand behind him

(e) The theme of the poem relates to

i. a learned man who lacks practical common sense
ii. an idiot
iii. an intellectual

(f) The behaviour of the sage is

i. irrational
ii. cruel
iii. insane

(g) The tone of the poem is

i. tragic
ii. mock-serious
iii. humorous

(h) The ending of the poem indicates that

i. his pigtail refuses to change its place.
ii. the sage is satisfied with his efforts.
iii. it is a case of wasted efforts.

Question 2: When did the sage live?

Answer: The sage lived in days of yore/olden days.

Question 3: What was the sage upset?

Answer: The sage’s pigtail hung behind him which made him upset.

Question 4: How did the sage try to solve his problem?

Answer: The sage tried to bring his pigtail to the front by spinning around and turning right and left, up and down and in and out.

Question 5: Describe the movements the sage made in his struggle to move the pigtail.

Answer: To make the pigtail move, the sage turned round and round and then out and in. Then, he turned right and left. Finally, he twisted and twirled to move the pigtail.

Question 6: Why did the pigtail not move?

Answer: The pigtail of the sage was fixed bunch of hair which hung behind him and was impossible to move.

Question 7: How is the sage in the poem different from sages you have heard or read about?

Answer: The sages that I have heard about are wise men. They are philosophers having direct knowledge of the Universal/Absolute. However, the sage described in this poem is a learned man but he lacks practical common sense. He kept trying to move his pigtail which was useless and practically not possible.

Question 8: Write a few pairs of rhyming words from the poem.

Answer: Yore-wore, case-face and found-round.

Question 9: Read and answer the questions:

(a) What was the sage wondering about?

Answer: The sage was wondering about his pigtail.

(b) What did the word ‘it’ refer to here?

Answer: The word ‘it’ referred to the sage’s pigtail.

So, these were The Spinning Sage Questions & Answers.

error: Content is protected !!