The Strange Medicine Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Strange Medicine Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Time Machine, Robinson Crusoe and Jal The Little Drop so, you can check these posts as well.

The Strange Medicine Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) The King fell ill because of

i. not exercising and overeating
ii. overeating
iii. exercising
iv. taking wrong medicine

(b) Who was Suresh?

i. a minister
ii. a physician
iii. a farmer

Question 2: Write about the daily routine of the King before he is treated by Suresh.

Answer: The King lay on the bed all the day. He ate more than required and did not exercise at all.

Question 3: What was the announcement made by the royal proclaimer? Why was such an announcement made?

Answer: The royal proclaimer made an announcement, “The king is ill. The person who cares him will get a reward”. Such an announcement was made because the king of Samayapur was ill. It was not at all an ordinary illness, the medicine for which was not known to the royal physician.

Question 4: What treatment did Suresh suggest for the king? What was the condition he put before the king?

Answer: Suresh asked the king to pluck five neem leaves every morning from a particular tree that stood about five hundred steps away from the main gate of the palace. Only one leaf was to be plucked at a time and was to be brought back to the main gate of the palace and be chewed. In this way the king was advised to pluck and chew five neem leaves for thirty days without any break in between. This exercise had to be performed by the king and not by anyone else. This was the condition that the king had to do what Suresh told him to do.

The Strange Medicine Questions & Answers

Question 5: How does Suresh prepare himself to treat the king?

Answer: Suresh stopped shaving his moustache and beard when his uncut moustache and beard grew long, he went straight to the royal court.

Question 6: Why does the king sleep for the whole day after the first day of treatment?

Answer: The king slept for the first day of treatment because he was not used to any exercise and very tired of walking from the palace to the tree.

Question 7: Why did the king have no other alternative but to accept Suresh’s condition?

Answer: The king did not have any other alternative but to accept Suresh’s condition because even the royal physician had no cure for his illness.

Question 8: Read this sentence and answer the question:

“You have to do what I tell you to do”.

(a) Who said this and to whom?

Answer: This was said by Suresh to the king.

(b) What does the speaker tell the listener to do?

Answer: Suresh tells the king to pluck five neem leaves every morning from a particular tree.

(c) Why does the speaker say these words?

Answer: Suresh said this to cure the king’s illness.

(d) What happens next?

Answer: The king started following Suresh’s advice and got better.

Question 9: Why do you think, Suresh asked the king to chew leaves from the neem tree?

Answer: Suresh asked the king to chew leaves from a neem tree because the king would have had to walk and do physical exercise which he was sure was the cure for the king’s illness.

Question 10: ‘It is an illness, the medicine for which is not even known to the royal physician’. Why did this happen?

Answer: This happened because there is no medicine to cure overeating and lack of exercise.

Question 11: Why do you think tom-toms used in olden days?

Answer: Tom-toms were used in olden days because there were no other means to convey messages or pass on information.

Question 12: Do you think, health is important for us? Give reasons.

Answer: Good health is very important for us. It keeps us happy and we can do our work easily.

So, these were The Strange Medicine Questions & Answers.