The Time Machine Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Time Machine Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Robinson Crusoe, Jal The Little Drop and Granny’s Sari so, you can check these posts as well.

The Time Machine Questions & Answers

Question 1: Choose the correct option:

(a) “This secret was shared only with me.” What does the author mean by saying this?

i. No one knew about the time machine, not even the author.
ii. No one knew about the time machine except the author and uncle Rustom.
iii. Very few people knew about the time machine.

(b) What did uncle Rustom want to paint on the beach?

i. coconut trees
ii. rocks
iii. mango trees
iv. shells

(c) What punishment did Grandfather give to the small boys?

i. whitewash the entire room and once it is over some more painting is to be done.
ii. whitewash the entire house.
iii. whitewash the entire storeroom and then some more walls.
iv. whitewash the storeroom.

Question 2: Why do you think uncle Rustom shared the secret with the author?

Answer: Uncle Rustom shared the secret with the author because nobody knew about it and he felt that author would be interested in the time machine.

Question 3: Why was author elated?

Answer: The author was elated because uncle Rustom had invented a time machine and shared the secret with him. Not only this but he had also invited the author to grandfather’s house for the summer vacation.

Question 4: Where did the author want to go in the time machine?

Answer: The author wanted to go in the past between 1980 to 1985.

Question 5: Where did they reach after time machine stopped moving?

Answer: After the time machine stopped moving, they reached grandfather’s courtyard.

Question 6: Why do you think the author wanted to go between the years 1980-1985 and to his grandfather’s house?

Answer: The author longed to see his strict father as a child.

The Time Machine Questions & Answers

Question 7: Why did the author love to see his strict father as a child?

Answer: The author loved to see his strict father as a child because he was a little mischief.

Question 8: Were uncle Rustom and the author invisible when they walked into the storeroom?

Answer: Yes, uncle Rustom and the author were invisible when they walked into the storeroom. Nobody could see them but they could see everybody.

Question 9: What tells you that the boys were scared when they saw their father?

Answer: The boys were scared as they froze, could not speak and their brushes fell.

Question 10: If you were one of the boys in the storeroom what would you have done with the whitewash?

Answer: I would have also painted the walls and ceilings to make the room brighter.

Question 11: Read the sentence and answer the questions:

“I’ll paint a ship on the floor”.

(a) Who said these words and to whom?

Answer: The narrator’s father said these words to uncle Rustom.

(b) Where were the speaker and the listener?

Answer: The narrator’s father and uncle Rustom were in the storeroom.

(c) With what was the speaker painting?

Answer: Narrator’s father was painting with whitewash.

Question 12: Do you think the boys got the correct punishment?

Answer: Yes, I think so because in the future they would never think of such a mischief.

Question 13: Do you think by punishing someone we can make him/her understand his/her mistake better?

Answer: Yes, by punishing someone we make him/her her realize that there is a consequence to everything and bad habits have bad consequence. However, we need to keep in mind that punishment should not be that hard.

So, these were The Time Machine Questions & Answers.