A Lesson Learnt Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Lesson Learnt Questions & Answers.

I have shared the questions and answers of The Day I Rescued Albert Einstein’s Compass, The Diary Of A Space Traveller and Funny Looking so, you can check these posts as well.

A Lesson Learnt Questions & Answers

Word Galaxy

  • Dripping – very wet, leaking
  • Rejoicing – enjoying
  • Peculiar – strange
  • Trifles – unimportant
  • Sobbing – weeping
  • Revelling – celebrating
  • Canary – a yellow singing bird
  • Slamming – hit violently
  • Untidy – dirty
  • Rekindled – relight a fire
  • Scattered – spread
  • Moaned – groaned
  • Terrible – horrible
  • Damage – ruined

Question 1: Choose the correct option:

(a) When did the vacation start?

i. The first of January
ii. The first of June
iii. The first of July

(b) What were the names of the four sisters?

i. Meg, Jane, Betty and Ann
ii. Meg, Joe, Beth and Alice
iii. Meg, Jo, Beth and Amy

(c) The sisters began their experiment by_________.

i. lazing for the rest of the day
ii. going on vacation
iii. finishing all their tasks

(d) Jo’s best friend was_________.

i. Pip
ii. Laurie
iii. Miss Crocker

Question 2: Write True or False:

(a) The sisters did not enjoy their experiment – True
(b) Jo was a good cook – False
(c) Jo had put salt instead of sugar to the strawberries – True
(d) Mrs March enjoyed a delicious breakfast – False

Question 3: What did Amy suggest for vacations?

Answer: Amy suggested that they all should play all the time and rest.

Question 4: What did the sisters call their mother’s corner?

Answer: The sisters called their mother’s corner as Marmee’s corner.

Question 5: Who had the worst of the experiment? Why?

Answer: Pip had the worst of the experiment as none remembered to feed it food or water.

Question 6: What did the sisters call Miss Crocker? Who was she?

Answer: The sisters called Miss Crocker the old lady. She was a thin, old and poor lady who gossiped about all she saw.

Question 7: Did the sisters want another week of the experiment?

Answer: The sisters did not want another week of the experiment as their first week had been a disaster.

A Lesson Learnt Questions & Answers

Question 8: Which day seemed short to the sisters and which days seemed longer than usual? Why?

Answer: The first day of the vacation seemed usually long to the sisters because they did not do any work. At the end of the week, the feast was over. There were several tasks to do. It felt the day had been shorter than usual because they had been working all day.

Question 9: How did the girls pass their first day of vacation?

Answer: Jo spent the morning by the river and afternoon reading up in the apple tree. Beth disturbed big closet and went to her music. Amy put on her white frock, smoothed her curls and draw something in the garden and Meg sat to rest and read.

Question 10: What had gone wrong with the dinner that Jo had prepared?

Answer: Jo boiled asparagus but the stalks were hard. The bread was burned black and salad making was not good enough. The potatoes were undercooked, the pudding was lumpy and the strawberries were not ripe. There was salt instead of sugar in the cream.

Question 11: Why was the maid sent for a holiday by the mother?

Answer: The maid was sent for a holiday by the mother because she wanted to teach a lesson to the sisters by improving the experiment with full effect.

Question 12: Read and answer the questions:
‘It was astonishing what a peculiar and uncomfortable state of things was produced by the ‘resting and revelling’ process.’

(a) What is meant by the ‘resting and revelling’ process in this context?

Answer: It means not to do anything, only play and rest all the time.

(b) Why was it astonishing?

Answer: It was astonishing because it seems good but creates boredom and mischief.

Question 13: Read and answer the questions:
“You may try your experiment for a week and see how you like it. I think by Saturday night you will find that all play and no work is bad as all work and no play.”

(a) Who said these lines and to whom?

Answer: Mrs March said these lines to the four sisters.

(b) What little experiment is the speaker talking about?

Answer: The speaker is talking about the experiment of being lazy and do nothing.

So, these were A Lesson Learnt Questions & Answers.