Born Again Arunima Sinha Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Born Again Arunima Sinha Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of An Officer and A Gentleman, A True Satyagrahi and Rikki Tikki and Nag so, you can check these posts as well.

Born Again Arunima Sinha Questions & Answers

Word Galaxy

  • Interrupted – stopped midway
  • Glimpse – to briefly see something
  • Willpower – control over one’s actions
  • Amputate – a part of the body that is cut off to avoid infection
  • Conquered – to defeat something
  • Terrain – land with a particular physical feature
  • Crevasse – deep crack in rock or ice

Question 1: Write True or False:

(a) Arunima Sinha was attacked by robbers on a train to Delhi – True
(b) It was during her period of recovery at AIIMS that she thought of climbing Mount Everest – True
(c) In the hospital, Arunima read books on engineering – False
(d) Rhonda Graham of Australia is the first amputee to climb the Everest – False
(e) Arunima was awarded the Padma Shri – True

Question 2: Read and answer the questions:

‘Know that you have already conquered your inner Everest.’

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Bachendri Pal said these words to Arunima Sinha.

(b) What does the speaker mean by ‘inner Everest’?

Answer: ‘Inner Everest’ refers to Arunima’s mental struggle. Her strong will power had enabled her to take the decision of climbing Mount Everest with an artificial leg.

(c) What did the listener do thereafter?

Answer: The listener felt encouraged and signed up for training under Bachendri Pal, at the Uttarkashi camp of the Tata Steel Adventure Foundation in 2012.

Question 3: Read and answer the questions:

‘Just a bit more and you’ll be there.’

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Arunima said these words to herself.

(b) What place is ‘there’?

Answer: ‘There’ refers to the summit of Mount Everest.

(c) Why did the speaker say these words?

Answer: The speaker tried to motivate herself to continue the climb one step at a time with these words. She had already covered most of the dangerous hike with the pain in her leg and did not want to turn back.

Question 4: Describe the incident that changed Arunima’s life.

Answer: The incident that changed Arunima’s life happened on 11 April, 2011 when she was on a train from Lucknow to Delhi. Robbers attacked her and snatched her bag. Then, they pushed her out of the running train. She fell on the tracks and was unable to move due to her severe injuries. Another train coming from the opposite direction ran over her leg.

Question 5: How did Arunima prepare herself in the hospital to pursue her dream?

Answer: In the hospital, Arunima prepared herself to pursue her dream by listening and reading about mountaineering. She loved reading about challenges faced by climbers who had conquered Mount Everest.

Born Again Arunima Sinha Questions & Answers

Question 6: What is the ‘death zone’? Why is it so called?

Answer: The ‘death zone’ is a particularly dangerous part of the mountain and it had claimed many lives. It is 8000 metres above sea level and the terrain here is extremely difficult. There are sharp ridges and a deep crevasse on either side of the track and one false step means certain death.

Question 7: What did Arunima do when she reached the summit?

Answer: When Arunima reached the summit, she proudly planted the Indian tricolour on the top of the summit. She also pushed a note wrapped in cloth under the snow, thanking God for helping her achieve her dream.

Question 8: What is described as Arunima’s ‘life’ in the passage?

Answer: The non-profit school run by Arunima for the underprivileged and specially-abled children, Shaheed Chandra Shekhar Azad Viklaang Khel Academy, is Arunima’s life.

Question 9: What qualities make someone brave?

Answer: The qualities that make someone brave are – having faith in God that he will guide and help you, having faith in yourself that you can do it, having determination and will power and not giving up even when there are obstacles in your way.

Question 10: Do you think Arunima was brave? Give reasons for your answer.

Answer: Arunima was brave. She dreamt of climbing Mount Everest even though she had an artificial leg, which was very brave for her. Then, she worked hard to make her dream come true. She went for rigorous training and climbed smaller mountains to prepare her for the Everest summit.
The climb to the highest summit was so tough that the Sherpa advised her to turn back but Arunima refused to do so. She told herself that she would take one step at a time but would never give up. This shows her great willpower. When she entered the ‘death zone’ which was the most difficult part of the climb, her legs could hardly move. She was in great pain and her artificial leg was giving great problems. Yet, she pushed herself to go on and finally reached the summit. Her determination, willpower and ability to overcome the challenges before her make her a brave person.

So, these were Born Again Arunima Sinha Questions & Answers.