Christmas With The Cratchits Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Christmas With The Cratchits Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Snow Goose, Colour Of My Dreams and Engine Trouble so, you can check these posts as well.

Christmas With The Cratchits Questions & Answers

Word Galaxy

  • Threadbare – thin and tattered with age
  • Punch – a drink made from spirit mixed with water or fruit juice
  • Bustle – excited activity and movement
  • Procession – a large number of people coming one after the other
  • Hearth – the floor or surround of a fireplace

Question 1: Describe the appearance of Bob Cratchit.

Answer: Bob, the father, entered the home with at least three feet of muffler dangling from his neck; and his threadbare clothes darned up and brushed, to be suitable for Christmas.

Question 2: Who went to fetch the goose?

Answer: Master Peter and the two young Crachits went to fetch the goose with which they soon returned in high procession.

Question 3: How did Martha contribute to the Christmas dinner?

Answer: Martha contributed to the Christmas dinner by dusting the hot plates.

Question 4: Why did the family feel that there was never such a goose?

Answer: The two smaller Crachits, boy and girl, came tearing in screaming that outside the baker’s they had smelt the goose, and known it for their own.

Question 5: What were the fears related to the pudding nursed by the two young Cratchits?

Answer: Suppose the pudding was not done enough! Suppose it would break while turning out! Suppose somebody had got over the wall of the backyard, and stolen it, while they were merry with the goose. With such fears, the two young Crachits became livid!

Question 6: What fear did Mrs Cratchit have with regard to the pudding?

Answer: Mrs. Crachit said that now the weight was off her mind, she would confess she had her doubts about the quantity of flour.

Christmas With The Cratchits Questions & Answers

Question 7: Read and answer the questions:

‘Where is your father now?’ said Mrs Cratchit. ‘And your brother, Tiny Tim! And Martha wasn’t as late last Christmas Day by half-an-hour?’

(a) What is Mrs Cratchit so concerned about? What does it tell us about her as a person?

Answer: Mrs. Crachit is concerned about each and every member of her family. This tells that she had a caring and an affectionate heart.

(b) What condition does Tiny Tim suffer from?

Answer: Tiny Tim bore a little crutch and had his limbs supported by an iron frame!

(c) How is Martha greeted upon arrival by Mrs Cratchit?

Answer: Mrs. Crachit welcomes Martha with warmth.

(d) What is Master Peter Cratchit seen doing?

Answer: Peter Crachit, wearing his father’s shirt, was busy with the saucepan of potatoes.

(e) On whose suggestion does Martha hide? What makes her emerge from her hiding place?

Answer: On the suggestion of the two young Crachits, Martha hid herself.

(f) How was the goose brought into the house?

Answer: Master Peter and the two young Crachits went to fetch the goose, with which they soon returned in high procession. Such a bustle ensued that one might have thought a goose the rarest of all birds and in truth it was something very like it in that house.

Question 8: Read and answer the questions:

(a) A twice-turned gown was the height of fashion in Victorian times – True
(b) Mrs Cratchit’s warmth in welcoming Martha shows her immense love for her daughter – True
(c) Martha wanted to harass her father by hiding in the closet – False
(d) Martha sweetened up the apple sauce – False
(e) Tiny Tim was a big built boy – False
(f) Bob served the punch in bowls – False

Question 9: Choose the correct option:

(a) The two smaller Cratchits declaration that they had smelt their goose cooking shows

i. that they had excellent smelling skills.
ii. their excitement at the prospect of eating a special Christmas meal.
iii. that they were simply bluffing.

(b) Martha explained her late arrival due to

i. no transport being available.
ii. having to collect the goose on the way.
iii. a great deal of work which she had to finish.

(c) Appearance of Bob Cratchit showed that he was

i. very poor.
ii. disinterested in his appearance.
iii. a careless dresser.

(d) The two young Cratchits crammed spoons into their mouths to

i. show their eagerness in wanting to eat the goose.
ii. stop themselves from demanding their share of the goose before their turn.
iii. show themselves lacking in manners.

(e) The greatest success achieved by Mrs Cratchit according to her husband in marital life was

i. the Christmas pudding.
ii. the goose.
iii. the punch.

(f) Any Cratchit would have blushed to even suggest that the

i. pudding was Mrs Cratchit’s best since her marriage.
ii. pudding was not enough for such a big family.
iii. pudding was being praised unnecessarily.

So, these were Christmas With The Cratchits Questions & Answers.