Do Not Be Afraid of The Dark Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Do Not Be Afraid of The Dark Questions & Answers.

Through this poem, the poet, Ruskin Bond tells us what to do when it is dark. In one of my previous posts, I have shared the questions & answers of The White Elephant so, you can check this post as well.

Do Not Be Afraid of The Dark Questions & Answers

Word Galaxy

  • Harsh – unpleasant
  • Cease – to stop
  • At peace – calm and relaxed; in a state of harmony or friendship

Question 1: Who is the poet probably talking to in the poem? How do you know?

Answer: The poet is probably talking to a child. We know this because the listener is addressed as ‘little one’.

Question 2: Why, according to the poet, do we have nights?

Answer: The poet says we have nights so that the world can be at peace.

Question 3: How can we overcome fear?

Answer: We can overcome fear by befriending the Night.

Question 4: When is the world at peace?

Answer: The world is at peace late at night.

Question 5: Pick out pairs of rhyming words from the poem.

Answer: The rhyming words used in the poem are one – done; never – ever; fear – near and cease – peace.

Question 6: Read and answer the questions:

(a) How does the poet describe the sunlight and the moonlight?

Answer: The poet describes sunlight as harsh and moonlight as pleasant.

(b) For how long will the stars shine?

Answer: The stars will shine for forever.

Question 7: Read and answer the questions:

(a) How do things seem during the day?

Answer: During the day, it seems our troubles won’t cease.

(b) What does the poet mean by the world is at peace?

Answer: By the world is at peace, the poet means that everyone is calm and relaxed.

Question 8: Read the poem and mark the statements (Agree) that you agree with and (Disagree) that you don’t agree with.

Answer:

1. We are more relaxed during the day than at night – Disagree
2. The stars represent hope that stays with us forever – Agree
3. We must not let problems scare us – Agree
4. Our family and friends help us in difficult times – Agree
5. We must never lose hope – Agree

So, these were Do Not Be Afraid of The Dark Questions & Answers.