Fight Manju Fight Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Fight Manju Fight Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Monkey Trouble, Birdie Will You Pet and A Hero so, you can check these posts as well.

Fight Manju Fight Questions & Answers

Word Galaxy

  • Malformed – badly formed
  • Clumsy – awkward/large and heavy
  • Impish – mischievous
  • Drifted – moved away
  • Overwhelmed – overcame by emotion
  • Suspiciously – with suspicion
  • Torture – cruelty
  • Unravel – to undo and open up
  • Urged – requested, implored, entreated
  • Pacify – to calm, to soothe
  • Wearily – in a tired manner
  • Sagged – sunk, drooped, slumped

Question 1: Why did Manjula wear wrong shoes most of the times?

Answer: Manjula wore wrong shoes most of the times because she had deformed feet. The deformity made her wear wrong shoes because there were no soft shoes readily available to suit her feet.

Question 2: Why did Manjula need extra money?

Answer: Manjula needed extra money to buy colours and paints so she could learn to paint well.

Question 3: Where was her mother’s piggy bank?

Answer: It was in the kitchen. Manjula’s mother had kept the piggy bank in a metal ornate tea box in one of the top shelves in the kitchen.

Question 4: Who was Rich Belanger?

Answer: Rich Belanger was a soccer player who played with artificial feet.

Question 5: How many knots were tied on the gift given by Manjula’s brother?

Answer: There were 11 knots tied on the gift given by Manjula’s brother.

Question 6: Manjula used to drift to another world. What was there in this another world of Manjula?

Answer: In this another world of Manjula, there were glowing colours, beautiful forms and perfect shapes. She wanted to belong to this world so desperately.

Question 7: Handling brushes was no problem for Manjula. Then what was the real problem in learning painting?

Answer: Handling brushes was no problem for Manjula. Her problem was the cost of the materials she would need. Actually, her father’s financial condition was not so good.

Question 8: Why did Manjula tear her painting into pieces?

Answer: After listening the conversation between her parents and seeing her father’s ignorance towards her hobby, Manjula tore her painting into pieces.

Fight Manju Fight Questions & Answers

Question 9: What were the three gifts that Manjula received on her birthday?

Answer: Manjula receives three gifts on her birthday:
i. A set of artist’s water colour from her mother.
ii. A book ‘Painting, Step by Step’ from her father.
iii. Three water colour brushes from her brother.

Question 10: Who do you think kept the newspaper cutting on the table? Why?

Answer: I think Amol kept the newspaper cutting on the table to motivate her so that she could start painting again. He wanted her to participate in the ‘On-the-spot Painting Competition’ in his school.

Question 11: Which sentence was underlined in red in the newspaper cutting? Why?

Answer: ‘His parents did not like it’. This sentence was underlined in red in the newspaper cutting. It was done so that Manjula could be inspired to ignore the remarks of her father and learn a lesson to be motivated, encouraged and successful like Rich Belanger.

Question 12: Physically challenged people do not need sympathy, they need encouragement. Discuss.

Answer: Physically challenged people do not need sympathy, they need encouragement – This fact is evident in the story. Manjula disliked the people who gave her ‘Oh, poor girl’ type look. She was discouraged when she heard her father saying that she could not do painting with those hands, whereas she got encouragement after reading the newspaper cutting and became confident of her success, at last.

Question 13: Sometimes Manjula was not too sure whether ‘her brother was mischievous or simply mean.’ According to you, what kind of boy he was.

Answer: In my opinion, Manjula’s brother Amol was naughty and childish but he was not mean at all. He was good at heart. He understood Manjula’s disappointment and was also aware of her talent. He had the strong feeling to bring his sister back to her favourite hobby. That’s why he planned very wisely to keep the newspaper cutting to encourage her. In this way, in spite of being mischievous, he was a sincere brother.

So, these were Fight Manju Fight Questions & Answers.