London’s Summer Morning Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share London’s Summer Morning Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Aamer’s Café, The Listeners and The Carew Murder Case so, make sure to check these posts as well.

London’s Summer Morning Questions & Answers

Question 1: The poet names over ten jobs. List at least five and explain what work each job involves.

Answer:

  • Chimney-boy – cleans chimneys,
  • Housemaid – domestic work
  • Lamp-lighter – lights, and takes care of, the oil lamps
  • Old-clothes-man – a person who deals in second-hand clothes
  • Dustman – a collector/remover of domestic refuse, ashes, etc.

Question 2: Find three words in the first two sentences which indicate that it is hot.

Answer: The three words in the first two sentences which indicate that it is hot are -summer, sultry, hot.

Question 3: Look at lines 27-32. Who works up the ladder? What is he doing? Who is yelling?

Answer: The lamp-lighter works up the ladder. He is trimming the lamps – filling them with oil, checking the wicks, cleaning the lamps. The pot-boy is yelling.

Question 4: According to the last two lines of the poem, what does the ‘poor poet’ do?

Answer: According to the last two lines of the poem, the ‘poor poet’ ‘wakes to paint the summer morning’ – wakes up and writes a poem.

Question 5: The poet has used the same word to start half the sentences in the poem. What is the word? What impact does it have? How many times has the poet used one word?

Answer: The word is ‘of’. It has been used five times. The impact it gives is one of the cleverly attaching the sound and the sight of London in such a way that you can see it is the best time and a busy road.

Question 6: How old was the poet when she died?

Answer: The poet was 43 when she died.

Question 7: Collect a list of words and phrases in the poem which help the reader to imagine the sounds of the city.

Answer: Busy sounds, noisy, shrilly bawls his trade, the milk-pail rattles, tinkling bell proclaims, din, noisy (again) squeaking, cries…fill the air, humming insects, yells discordant, cries in tone monotonous.

Question 8: Which words or phrases do you think are most effective? Which words are onomatopoeic?

Answer: Words such as ‘noisy London’, ‘tinkling bell’, ‘yells discordant’ are most effective. Onomatopoeic words – shrilly, rattles, tinkling.

Question 9: Write two examples of alliteration in the poem.

Answer:

Of summer’s morning, in the sultry smoke.
Sits the smart damsel.

Question 10: Find three examples of onomatopoeia in the poem and list them.

Answer: Three examples of onomatopoeia are: bawls, rattles, tinkling, squeaking, humming.

Question 11: Read the lines and answer the questions:

i. Find three words that are linked to the idea of being captured or trapped.

Answer: Catch, snare, enthral

ii. Who are the ‘pastry dainties’ for?

Answer: They are for sale to anyone who can afford to buy them

iii. What happens to the ‘humming insects’?

Answer: It is likely that many of them are caught in the ‘limy snare’ – the insect trap.

i. Who is shouting and what is he shouting about?

Answer: The old-clothes-man is shouting to get the attention of people who might wish to buy the clothes he has for sale.

ii. The following words and phrases create an impression of the man: ‘sidelong views’, ‘slyly’ and ‘pilfered treasure’. What impression do you get of the character?

Answer: He does not seem to be an honest man!

So, these were London’s Summer Morning Questions & Answers.

error: Content is protected !!