Memoirs from the Land of Pharoahs Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Memoirs from the Land of Pharoahs Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared the questions and answers of Life on the Island – A New Experience, Raja Harischandra and Masha and the Bear so, you can check these posts as well.

Memoirs from the Land of Pharoahs Questions & Answers

Question 1: Who are Aditi and Sanjay?

Answer: Aditi and Sanjay are Shruti and Rahul’s parents.

Question 2: Which magazine did Sanjay write for?

Answer: Sanjay wrote for the magazine – ‘Love to Wander’.

Question 3: What was the exciting news that Sanjay wanted to share his family?

Answer: The exciting news that Sanjay wanted to share his family was that he had to travel to Egypt the following week to write a travelogue on the ‘Pyramids of Giza’. He planned to take the family along as the summer vacation had begun.

Question 4: From where did Sanjay and his family take the flight to Egypt?

Answer: Sanjay and his family took the flight from Indira Gandhi International Airport.

Question 5: How long did it take to reach Egypt from Delhi?

Answer: It took them eight hours to reach Egypt from Delhi.

Question 6: Why was Rahul eager to be their guide while visiting the Pyramids?

Answer: Rahul was eager to be their guide because he had been reading a lot about the Pyramids ever since father had spoken about the trip.

Memoirs from the Land of Pharoahs Questions & Answers

Question 7: Why did their father ask them to sleep early and wake up early when they reached Cairo?

Answer: Father asked them to sleep early and wake up early, as the ticket counter would open at 8:30 a.m. and only three hundred visitors were allowed to go inside the Pyramids every day. They did not want to miss the chance to visit it.

Question 8: Who were the three Pharaohs whose tombs are the most famous Pyramids now?

Answer: The three Pharaohs whose tombs are the famous pyramid were – Prince Khufu, Prince Khafre /Chephren and Prince Menkaura.

Question 9: Which is the oldest, the largest and the grandest pyramid? When was it built?

Answer: The Pyramid of Khufu or Cheops is the oldest, largest and grandest pyramid. It was built in 2140 B.C.

Question 10: What is the name of the Pharaoh in the third pyramid?

Answer: The Pharaoh in the third pyramid is known as Menkaura.

Question 11: What do the pyramids remind us of?

Answer: The Pyramids stand as a reminder of the strong, ancient Egyptian belief in life after death.

Question 12: How many visitors were allowed to go inside the Pyramids every day?

Answer: Three hundred visitors were allowed to go inside the pyramids every day.

Question 13: Why are the pyramids a wonder?

Answer: They are a wonder because they were made by a civilization that did not have any advanced equipment.

Question 14: Why were the belongings of the deceased buried along with the body?

Answer: The Egyptians believed in life after death. The belongings of the deceased were buried along with the body so that he could use them in the journey beyond.

Question 15: Why did the size of the grave increase?

Answer: The size of the grave increased depending on the status and wealth of a person.

Question 16: Why were the graves covered with mounds of mud and sand?

Answer: The graves were covered with mounds of mud and sand to protect them from scavengers.

Memoirs from the Land of Pharoahs Questions & Answers

Question 17: What was Shruti so surprised about? Why did her brother’s answer surprise her?

Answer: Shruti was surprised that the pyramids were the tombs of the pharaohs. She found it fascinating to learn that the belongings of the deceased person and some food was also buried along with the body for life after death.

Question 18: What is the Great Sphinx of Giza? Describe it in brief.

Answer: The pyramid in the middle is guarded by the Great Sphinx which combines the body of a lion with the head of a man, most likely the face of Pharaoh Khafre, its structure has been carved out of a single block of limestone and measures 240 feet in length.

Question 19: Give Reasons:

(a) Rahul’s dad had to travel to Egypt.

Answer: Rahul’s dad had to travel to Egypt because he was a travel journalist and he had to write a travelogue on the Pyramids of Giza for the magazine that he worked for.

(b) He decided to take his family with him.

Answer: He decided to take his family with him because their summer vacations had begun.

(c) They had to carry cool cotton clothing, hats and sun glasses.

Answer: They had to carry cool cotton clothing, hats and sun glasses because it was going to be very hot in Egypt.

(d) The family decided to have lunch and rest once they reached Cairo.

Answer: The family decided to have lunch and rest once they reached Cairo because they needed to be fresh for a long tiring day the following day.

(e) The family had to reach the ticket counter early at 8:30 a.m. the following day to see the Pyramids.

Answer: The family had to reach the ticket counter early at 8:30 a.m. the following day to see the Pyramids because only 300 visitors were allowed to go inside every day and they could not miss it.

Question 20: Choose the correct option:

(a) Once the family reached Cairo, the taxi took them from the airport to the _________.

(i) office

(ii) beach

(iii) hotel

(iv) island

(b) The Egyptian rulers built the __________ to serve as their tombs.

(i) pyramids

(ii) wealth

(iii) empire

(iv) palaces

So, these were Memoirs from the Land of Pharoahs Questions & Answers.