Princess September Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Princess September Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Children At Work, The Fight and The Open Window so, you can check these posts as well.

Princess September Questions & Answers

Question 1: How many daughters did the royal couple have?

Answer: The royal couple of Siam had nine daughters.

Question 2: Why were they named after the months of the year?

Answer: The Queen of Siam found it difficult to remember so many, so the King decided to name them after the months of the year.

Question 3: The King had a peculiar habit. What was it? Why is it called peculiar?

Answer: The King had a peculiar habit of giving away the gifts instead of receiving the gifts on his birthday. Usually, people receive gifts on their birthdays, however, the King gave the gifts which was the opposite hence peculiar.

Question 4: What was Princess September’s reaction to the loss of her parrot?

Answer: Princess September took the loss of her parrot to heart. She burst into tears, was sad and wept continuously.

Question 5: What was her mother’s reaction to it?

Answer: Her mother reacted by saying that her weeping was nothing but nonsense. She instructed the Maids of Honour to put Princess September to bed without any supper.

Question 6: What do the reactions indicate about the nature and temperament of each?

Answer: The reactions indicate that the Princess was soft-hearted and sensitive girl. She was sad and grief stricken on the death of her parrot. However, on the other hand her mother, the Queen appeared to be unmoved by the death of the parrot and her daughter’s grief and she did nothing to console her child.

Question 7: What pulled the Princess out of her gloom?

Answer: While the little Princess was still crying in her bed, she saw a little bird hop into her room. She wiped her tears and sat up. Then the little bird began to sing a beautiful song all about the lake in the King’s Garden and the willow trees that looked at themselves in the still water and the goldfish that glided in and out of the branches that were reflected in it. All this cheered up the Princess and she was out of her gloom.

Princess September Questions & Answers

Question 8: How did the Maids of Honour come to know that the Princess and the bird had become intimate friends?

Answer: The next morning when The Maids of Honour brought in breakfast for the Princess, the song bird ate rice out of the hand of Princess and then he had his bath in her saucer. The bird began to sing again so beautifully that the Maids of Honour were quite surprised. This convinced the Maids of Honour that the Princess and the bird had become intimate friends.

Question 9: The new bird was full of new songs but the old parrots always repeated themselves. What did they say?

Answer: The old parrots only repeated what they were taught. They could only say ‘God save the King’ and “Pretty Polly’ in seven different Oriental languages. They would say the same phrases repeatedly when asked.

Question 10: What is the King’s opinion about his Councillors? Why did he form that opinion?

Answer: The King gave a comparison of his Councillors to the parrots. The parrots remind the King of his Councillors who too repeated the same thing differently, this shows that the King had a low opinion about his Councillors.

Question 11: The eight Princesses made an offer to Princess September. What was it?

Answer: The eight Princesses were jealous of Princess September’s singing bird. Hence, they made an offer to buy her a lovely green and yellow parrot by contributing from their pocket-money together.

Question 12: Why, in your view, did they do it?

Answer: The other eight Princesses were not happy to see the friendship of Princess September and the singing bird. They were jealous to see the bird sing while their parrots just repeated same two phrases. Hence, they offered her to buy a parrot.

Question 13: What did the sisters advise the Princess to do about her bird?

Answer: The eight Princesses out of jealousy and with evil intentions advised Princess September to keep her bird in the cage, else it would fly away forever.

Question 14: In the following sentence elaborate the parts given in Italics. Under the circumstances it was a very unfortunate remark for the bird to make.

Answer: Under the circumstances – After Princess September’s sisters advised her about the singing bird, she was really worried about him. She feared about the little bird having an unfortunate experience or the bird might forget her for the liking of someone else and that she might lose her bird forever.

A very unfortunate remark – When the little bird returned, he said that he would not have come back that night as his father-in-law was giving a party and everyone wanted him to stay. However, the bird returned as he felt that the Princess might be worried if he did not return on time.

Princess September Questions & Answers

Question 15: What did Princess September do to ensure the safety of her pet?

Answer: Princess September put the bird into a cage to ensure his safety.

Question 16: How did the bird react to it?

Answer: The bird felt trapped and imprisoned. He stopped singing and eating.

Question 17: Why did the bird refuse to be taken out in her cage?

Answer: The bird refused to be taken out in the cage as he explained that he loves to be with nature and enjoy everything with freedom. He also explained that he would not be able to enjoy the rice fields, the lake and the willow trees as they look quite different when you see them from behind the bars of the cage.

Question 18: What persuaded Princess September to give the bird his freedom again?

Answer: In the morning when Princess saw the bird lying on his side at the bottom of the cage with eyes closed as if he was dead, made her cry. This persuaded the Princess to let the little bird enjoy his freedom, else she feared that he would die in captivity without food and singing.

Question 19: How did the bird react to it?

Answer: The bird was full of joy, he opened his wings and flew right away into the blue sky. At the same time, he promised the Princess that he will come back because he loves the little Princess and he will also sing the loveliest songs for her.

Question 20: Princess September kept her window open day and night.

i. How did it help the bird?

Answer: Princess September kept her window open day and night. This helped the little bird to come into her room and leave whenever he wanted.

ii. How did it help the Princess herself?

Answer: By keeping the window open day and night, provided the Princess with fresh air and natural light and she grew extremely beautiful. When she grew up, she was married to the King of Cambodia and was carried on a white elephant all the way to the city in which the King lived.

Question 21: The eight sisters kept their windows shut. How did it affect them?

Answer: The eight sisters never slept with their windows open, so they grew extremely ugly as well as disagreeable, and when the time came to marry them off they were given away to the King’s Councillors with a pound of tea and a Siamese cat.

So, these were Princess September Questions & Answers.