The Dentist and The Crocodile Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Dentist and The Crocodile Questions & Answers.

This poem is written by Roald Dahl. In my previous posts, I have shared the questions and answers of Finding The Toothbrush, An Encounter In The Woods and Macbeth so, you can check these posts as well.

The Dentist and The Crocodile Questions & Answers

Word Galaxy

  • Quivered – trembled
  • Quaked – shook
  • Massive – big
  • Shrieked – cried
  • Twit – a silly person

Question 1: Who has a cunning smile in the poem?

Answer: The crocodile has a cunning smile.

Question 2: What did the crocodile want?

Answer: The crocodile wanted to repair his teeth.

Question 3: What did the crocodile tell the dentist when he sat in the chair?

Answer: The crocodile told the dentist to check his teeth for decay especially the ones at the back of his mouth.

Question 4: Why did the crocodile remind the dentist that he had asked him to examine the teeth at the back of his mouth first?

Answer: The crocodile wanted to frighten the dentist so, he was playing a trick. He asked the doctor to put his head in his mouth to examine his teeth at the back of his mouth first.

Question 5: What did the dentist choose and why?

Answer: The dentist chose the longest probe to keep himself away.

Question 6: What was a fearsome sight?

Answer: When the crocodile opens his jaws, the rose of pointed three hundred teeth is one the fearsome sights. Moreover, when the crocodile asks the doctor to put his head in his mouth to examine his teeth is also a fearsome sight.

The Dentist and The Crocodile Questions & Answers

Question 7: Read and answer the questions:
‘Watch out!’ the dentist shrieked and started climbing up the wall. ‘He’s after me! He’s after you! He’s going to eat us all!’

(a) Who does the dentist say these words to?

Answer: The dentist says these words to the lady who was the owner of the crocodile.

(b) Why does the dentist say these words?

Answer: The dentist says these words in fright. He thought that the crocodile was going to eat him so, he was bewaring the lady that the crocodile would eat her as well.

(c) How does the listener react?

Answer: The listener (the lady) didn’t react much and told the dentist that the crocodile is her pet and is harmless. So, there is no need to get scared of the crocodile.

Question 8: Pick out the phrases that describe crocodile’s physical appearance?

Answer: The phrases that describe crocodile’s physical appearance are:
i. He opened wide his massive jaws.
ii. Three hundred pointed teeth, all sharp and shining white.
iii. Deep down inside my great big mouth.

Question 9:  Pick out the words that express the dentist’s fear of the crocodile.

Answer: The words quivered, quaked, shook express the dentist’s fear of the crocodile.

Question 10: How is the dentist’s fear of the crocodile expressed?

Answer: The dentist’s fear of the crocodile is expressed as his face was turning white.

Question 11: What steps does the dentist take to examine the crocodile’s teeth?

Answer: The dentist chooses the longest probe and stands two yards away to examine the crocodile’s teeth.

Question 12: What did the lady tell about the crocodile?

Answer: The lady told that the crocodile was her pet.

Question 13: Why do you think the lady brought a golden chain with her?

Answer: The lady was the owner of the crocodile. The crocodile was her pet. She brought a golden chain with her to put across the crocodile and wanted it to put on a leash.

Question 14: Which line shows that the crocodile was playing a trick?

Answer: The line that shows that the crocodile was playing a trick is:
“To do the back ones properly you have got to put your head deep down inside my big mouth.”

Question 15: Which line in the poem tells us that the lady immediately realized what was going on in the room?

Answer: The line that tells us that the lady immediately realized what was going on in the room is:
“She cried, ‘Oh Croc, you naughty boy, you’re playing tricks again!”

So, these were The Dentist and The Crocodile Questions & Answers.