The Little Boy Who Saved The Town Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Little Boy Who Saved The Town Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Memoirs from the Land of Pharoahs and The Old Rocking Horse so, you can check these posts as well.

The Little Boy Who Saved The Town Questions & Answers

Question 1: Why did people build dikes around the town in the Netherlands?

Answer: People built dikes around the town in the Netherlands to keep the sea out because the town was laid below sea level.

Question 2: What did Hans see on his way to his friend’s place?

Answer: On his way to his friend’s place, Hans saw a small hole in the dike from which a small thread of water was trickling.

Question 3: What did the people have to do to keep checking the dikes?

Answer: The people had to be vigilant and keep checking for cracks and holes in the dikes.

Question 4: Where did Hans Brinker live?

Answer: Hans Brinker lived in a town in The Netherlands.

Question 5: What would happen if the dikes around the town broke?

Answer: The sea would simply rush in and wash away everything if the dikes around the town broke.

The Little Boy Who Saved The Town Questions & Answers

Question 6: What happened when Hans put his finger inside to plug the hole?

Answer: The water immediately stopped flowing when Hans put his finger inside to plug the hole.

Question 7: Why did not Hans think much about the small hole in the dike?

Answer: Hans did not think much about the small hole in the dike because he thought that the other group would soon come and mend it.

Question 8: What happened when the hole of the dike was not fixed by anyone?

Answer: The hole became bigger and the water started falling with greater force.

Question 9: How did Hans save his town?

Answer: Hans used his finger to plug the hole in the dike. Nobody passed by so he sat through the night. In this way, he saved his town.

Question 10: Was it easy for Hans to save his town? Give reason for your answer.

Answer: It was not easy for Hans to sit with his finger in the hole in the dike for so many hours. He was shivering, hungry, tired and all alone, yet he acted responsibly.

The Little Boy Who Saved The Town Questions & Answers

Question 11: Why were the people thankful to Hans?

Answer: The people were thankful to Hans for saving the whole town from an awful calamity.

Question 12: Choose the right answer from the options given below:

(a) Hans’s heart sank. He was worried how much bigger the _______ would become through the night.

(i) pool

(ii) ditch

(iii) cavity

(iv) dike

(b) Hans could barely open his eyes when his parents and the people from the _________ found him.

(i) island

(ii) village

(iii) town

(iv) city

(c) One day Hans saw_________________.

(i) a small hole in the dike and a small thread of water flowing through it

(ii) a small stream of water flowing through the dike

(iii) a dike and a huge thread of water flowing through it

(iv) a small puddle on the road

(d) No one had seen or fixed the dike that afternoon because _______.

(i) people did not like to work in monsoon

(ii) people were at the fair

(iii) people do not bother about the problem of the dike

(iv) the weather was bad and all the people were indoors

So, these were The Little Boy Who Saved The Town Questions & Answers.