The Oath of Swaraj Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Oath of Swaraj Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the Questions & Answers of Our Government, India Symbols And Emblem and Industries In India so, you can check these posts as well.

The Oath of Swaraj Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks:

(a) All over Maval there were Deshmukhs guarding their individual Watans.
(b) To the south-west of Pune, the Raireshwar temple was a beautiful spot.
(c) Shahaji Raje had cast a special royal seal for Shivaji.
(d) The oath of Swaraj was taken in the year 1645.
(e) The oath of Swaraj was taken in the Rajreshwar temple.

Question 2: What words of Shivaji echoed in the temple?

Answer: “God thinks that this Kingdom should take shape as Hindavi Swaraj. We shall see that God’s wish is fulfilled.” These were the words of Shivaji that echoed in the temple.

Question 3: What did Jijabai think with joy and satisfaction?

Answer: With joy and satisfaction, Jijabai thought that Shivaji would accomplish her dream of Swaraj which was always in her mind.

Question 4: What did Shivaji come to know in his detailed survey?

Answer: In his detailed survey of all forts and military establishments in Maval, Shivaji came to know the smallest detail of every establishment, secret pathways underground routes, ammunition dumps and cellars.

Question 5: What did Shivaji decide to put an end to?

Answer: There were constant quarrels between the Watandars of Maval leading to useless waste of money and manpower. Shivaji saw this waste and decided to put an end to it.

Question 6: Name the Deshmukhs in Maval valley who look upon Shivaji as their leader.

Answer: Zunjarrao Maral, Haibatrao Shilamkar, Baji Pasalkar, Vithoji Shitole, Jedhe, Paugude and Bandal were Deshmukhs in Maval valley who look upon Shivaji as their leader.

Question 7: What was the ideal of Shivaji?

Answer: The great task of establishing ‘Hindavi Swaraj’ was Shivaji’s ideal. He declared this ideal to his playmates at Raireshwar temple and urged them to work hard to achieve this ideal, Further, he said that we would have our own raj and refused to live as slaves anymore. We shall have our own Raj, yours and mine and everybody’s and refuse to live like slaves.

Question 8: What did Shivaji start doing with his comrades?

Answer:

  • Along with his comrades Shivaji started intensive training in swordsmanship, riding.
  • He explored the secret paths in the hills and getting familiar with the general topography of the land, its valleys and ghats and possible communication routes.
  • He made a detailed survey of all the forts and military establishments in the area. He came to know the smallest details of every establishment, secret pathways, underground routes, ammunition dumps and cellars.

Question 9: Who said these words to whom?

(a) “Yes Raje, we are with you.”

Answer: The young Mavlas said these words to Shivaji.

(b) “Our country suffers destruction.”

Answer: Shivaji said these words to his playmates.

(c) “Our young Prince, tell us clearly whatever is in your mind.”

Answer: The young Mavlas said these words to Shivaji.

(d) “Friends, our path is clear.”

Answer: Shivaji said these words to young Mavlas.

So, these were The Oath of Swaraj Questions & Answers.