The Yellow Face Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Yellow Face Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Matilda Who Told Lies, Night Mail and Bees so, you can check these posts as well.

The Yellow Face Questions & Answers

Question 1: How did Holmes learn the man’s name?

Answer: Holmes learnt the man’s name because he had written his name on the lining of his hat.

Question 2: Why was the man hesitant to speak to Holmes about his problem?

Answer: The man was hesitant to discuss his problem because he thought it was not appropriate to discuss his wife with two complete strangers.

Question 3: What was Holmes’ provisional theory about the people in the cottage? How accurate was he?

Answer: Holmes’ provisional theory was that the woman was married in America and when her husband contracted some disease, she left him and fled to England, changed her name, and began a new life by showing her second husband the death certificate of some man whose identity she had assumed. The people in the cottage were probably her former husband or some woman he had taken up with. It proved to be inaccurate.

Question 4: Why did the woman not want her husband to know about the child?

Answer: She thought that her husband would not accept her child as she was coloured (black) and the woman would lose the man she loved.

Question 5: Who was the old lady in the house? How did she come to be there?

Answer: The old lady in the house was a nurse, a faithful Scotch woman, in whose care Effie had left the child in America because her health was weak.

The Yellow Face Questions & Answers

Question 6: What means persuasion did Mrs Grant Munro use to stop her husband from entering the house or asking further questions about the inmates?

Answer: When Jack insisted that he would enter the cottage and probe the matter to the bottom to find out why she was hiding the truth from him, Mrs Grant Munroe implored and persuaded him not to take the step. She promised to tell him everything some day because he felt that the truth would result in misery and their entire lives were at stake on this issue.

Question 7: What was the husband’s reaction when the story was revealed?

Answer: The husband had a large heart. He lifted the child and kissed her and reached for his wife with his other hand.

Question 8: Why did Holmes ask Watson to whisper ‘Norbury’ in his ear?

Answer: Holmes felt that for once he had been wrong in his theory due to his over-confidence. So, he told his friend to warn him with the name ‘Norbury’ whenever he would try to be over-confident again in his powers.

Question 9: If you were Holmes, what provincial theory would you have come up with after hearing the man’s story?

Answer: I would have formed the theory that the woman had murdered her first husband and had escaped to England. Someone had discovered this secret and was blackmailing her to make some money.

Question 10: Do you think Sherlock Holmes was a good detective? Give evidence for your answer.

Answer: I think Sherlock Holmes was a good detective because he was very patient. Instead of jumping to conclusions, he would study all the evidence and make a reasonable decision. He was respectful to everyone he met and was never hostile.

Question 16: Read and answer the questions:

11. ‘Oh,’ said she, in her playful way, ’you said that you were only my banker and bankers never ask questions, you know.’

(a) Who is narrating this story and to whom?

Answer: Mr Grant Munroe is narrating this story to Holmes and Watson.

(b) When did the narrator make this report?

Answer: The narrator made this remark when his wife asked him for a hundred pounds after having willed over her entire property to him at the time of their marriage.

(c) When does the woman say these words to the narrator and why?

Answer: She says these words to the narrator when he questions her on why she wants so much money.

(d) What particular job does the narrator do?

Answer: The narrator is a merchant. His business takes him to the town at certain seasons.

12. ‘I don’t wonder that you are surprised,’ said she, trembling. ‘why, I felt a longing for a breath of fresh air,’

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Mrs Grant Munroe spoke these words to her husband.

(b) What is the question to which this statement is a response?

Answer: One night, when Jack mentions to his wife that the rent door cottage is occupied, she slips out at night thinking that he is fast asleep. When she returns, he questions her, ‘Where have you been, Effie?’ This statement is her response.

(c) Why is the person trembling?

Answer: She is trembling because she knows that she has been caught and that she has done something she should not have done.

(d) Is the second statement she makes true or false?

Answer: The second statement she makes is false because she had gone to the cottage and it was not for a breath of fresh air.

Question 13: Explain the meaning of the following:

a. ‘My whole life seems to have gone to pieces.’

Answer: Fallen apart or destroyed.

b. ‘But I’ve got to the end of my tether.’

Answer: Come to the end of one’s patience

c. ‘When we married, my wife made over all her property to me – rather against my will.’

Answer: Although he was not in favour of it, his wife willed all her property in his name.

d. ‘You appear to have been disagreeably impressed by the face in the window.’

Answer: It means that the Holmes was not impressed by the man’s description of the face in the window.

e. ‘I would not have missed the case for worlds.’

Answer: Watson told the gentlemen to return to Norbury. If the cottage was inhabited, he should wire them (Holmes and Watson). It appears that Holmes did not want to give up on such an interesting case, at any cost.

f. ‘I cut myself off from my race in order to wed him.’

Answer: Disassociate or break off all relations.

So, these were The Yellow Face Questions & Answers.

error: Content is protected !!