Today and Tomorrow Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Today and Tomorrow Questions & Answers.

This poem is written by J.E Carpenter. In one of my previous posts, I have shared the questions and answers of Travel Plans and My Experiments with Truth so, make sure to check these posts as well.

Today and Tomorrow Questions & Answers

Question 1: What sort of man does the poet like?

Answer: He likes a man who does not put off anything till tomorrow what he can do today as well.

Question 2: How can we ‘command the present’?

Answer: We can control the present if we act and never wait.

Question 3: What happens if we throw the hours away?

Answer: We should never throw the hours away because what we can accomplish today can never be accomplished tomorrow.

Question 4: What does the poet mean by saying ‘every moment has its duty’?

Answer: It means there is always something to be done every moment. There is no moment for sitting idle.

Today and Tomorrow Questions & Answers

Question 5: What does the word ‘foretell’ mean?

Answer: It means to know or say what will happen in the future especially by magic powers.

Question 6: Find out some pairs of rhyming words from the poem.

Answer: Say – today
Wait – late
Man – can
Foretell – well

Question 7: Why should we not put off any work/good deed till tomorrow?

Answer: We should not put off any work/good deed till tomorrow because it will get into our habit and the work will never be done in time. We will loose control in the present.

Question 8: Yesterday is dead, tomorrow is unborn but today is a gift. That’s why it is called ‘present’. How can one make one’s present a worthy gift?

Answer: All that has passed in the past can never return. Tomorrow is unknown and what lies ahead in the future is still in God’s hand. So, we should give value to our present. We can make present a worthy gift by enjoying it to our fullest. We should give value to the present time. If we work hard today then, our future will be secured and the mistakes of the past will be rectified.

So, these were Today and Tomorrow Questions & Answers.