A Cure For Rabies Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Cure For Rabies Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Girl Who Stepped On The Loaf, How The Leopard Got His Spots and Gek Plays A Joke so, you can check these posts as well.

A Cure For Rabies Questions & Answers

Question 1: What were Louis and his friends doing by the riverside? What was Louis more interested in?

Answer: Louis and his friends were fishing in the river. Louis was more interested in pebbles.

Question 2: What did Louis and his friends see on their way back?

Answer: On their way back home, Louis and his friends saw a huge crowd at the blacksmith shop.

Question 3: How did the blacksmith treat the shepherd’s wound?

Answer: The blacksmith treated the shepherd’s wound by thrusting hot poker into the wound.

Question 4: In the nineteenth century, what was the traditional way to prevent rabies?

Answer: In the nineteenth century, burning the wound with a red-hot iron was the traditional treatment to prevent rabies.

Question 5: Read and answer the questions:

‘They are not alive as we are, but they do grow, just like crystals.’

(a) Who said these words and to whom?

Answer: Principal said these words to Louis.

(b) What question had the other person just asked?

Answer: The other person asked that what is acid and how could non-living things like sickness and poison grow.

(c) Which subject explains the idea mentioned in the given lines?

Answer: The subject Chemistry explains the idea mentioned in the given lines.

Question 6: Why was Pasteur worried about the result of his treatment of Joseph?

Answer: Pasteur was worried about the result of his treatment of Joseph because he was not a doctor and could have been punished for practicing medicine.

A Cure For Rabies Questions & Answers

Question 7: Read and answer the questions:

Pasteur discussed Joseph’s case with well-known doctors and decided to use the vaccine on him, even though he was taking a big risk.

(a) What happened to Joseph?

Answer: Joseph was bitten by a mad dog.

(b) Which vaccine did Pasteur give Joseph?

Answer: Pasteur gave Joseph rabies vaccine.

(c) Why was Pasteur taking a big risk?

Answer: Pasteur was taking a big risk because the vaccine was yet to be tested on a human being.

Question 8: Why was the Pasteur Institute set up?

Answer: The Pasteur’s Institute was set up to treat the patients pouring in.

Question 9: What did Pasteur’s experiments with germs prove to the world?

Answer: Pasteur’s experiments with germs proves that germs were living things and that infectious diseases are often caused by such germs.

Question 10: What is pasteurisation?

Answer: Heating milk and other liquids makes them last longer as it kills all germs and makes them safer to drink. This process is known as pasteurisation.

Question 11: How did Pasteur change the way doctors did operations?  

Answer: Pasteur asked doctors to boil their instruments in water to kill the germs, to wash their hands and use clean bandages.

Question 12: Write the character sketch of Louis Pasteur.

Answer: Louis Pasteur was the son of Jean Joseph Pasteur, a tanner. They lived in Arbois in eastern France. When he was a young boy in school, his teachers thought him to be slow. However, he became one of the greatest scientists of his time. He was an extremely hardworking and energetic man who could work on an idea with focus and concentration. He made many important scientific discoveries during his lifetime, including the nature of crystals.

Question 13: Why is Louis Pasteur called the ‘father of germ theory’?

Answer: Pasteur’s experiments showed the connection between germs and illness to the world. These experiments showed that germs were living things and infectious diseases are often caused by such germs. It was Pasteur who discovered the process of pasteurization. He asked doctors to boil their instruments in water to kill the germs, to wash their hands and use clean bandages. These discoveries are the basis of modern medicine and continue to save millions of lives today. That is why, Louis Pasteur is called the ‘father of germ theory’.

So, these were A Cure For Rabies Questions & Answers.