Dipa Karmakar Reaching For The Stars Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Dipa Karmakar Reaching For The Stars Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of The Story of Four Seasons and Little Benjamin so, you can check these posts as well.

Dipa Karmakar Reaching For The Stars Questions & Answers

Question 1: What did little Dipa love to do?

Answer: Dipa loved to jump, climb trees, run and play with her sister, Puja-didi.

Question 2: When did Dipa start learning gymnastics?

Answer: Dipa started learning gymnastics at the age of five.

Question 3: Why is gymnastics not an easy sport?

Answer: Gymnastics is not an easy sport because gymnasts have to make quick movements and twists and turns. They need to know about balance and need to do lot of practice because one wrong step can injure them.

Question 4: Why was Dipa scared when she started to learn gymnastics?

Answer: Dipa was scared when she started to learn gymnastics because Dipa knew that it is a very difficult sport and one wrong step can hurt her legs and back.

Question 5: What awards did Dipa win?

Answer: Dipa won the Khel Ratna and the Padma Shri award.

Question 6: Read and answer the questions:

This often made her moody and hungry.

(a) Who is being spoken about here?

Answer: Dipa is being spoken about here.

(b) Why was she moody and hungry?

Answer: At the end of the day, after practice, her bones and muscles hurt. This often made her moody and hungry.

Question 7: Read and answer the questions:

Dipa did it!

(a) What did Dipa do?

Answer: Dipa did Produnova vault.

(b) What was special about what she did?

Answer: The Produnova vault was a very difficult and dangerous gymnastic movement. Apart from Dipa, only four other women in the world had been able to do it successfully. This is what was special about what she did.

Question 8: Giving two examples, say how Dipa worked hard.

Answer: Dipa did many things so here are two examples:
1. She used parts of cars and other vehicles to make practice on.
2. She used to jump.

So, these were Dipa Karmakar Reaching For The Stars Questions & Answers.