Fire Friend and Foe Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Fire Friend and Foe Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Dad and The Cat and The Tree, The Invention of Vita-Wonk and Expert Detectives so, you can check these posts as well.

Fire Friend and Foe Questions & Answers

Question 1: Mark the correct answer in each of the following.

i. Early man was frightened of

a) lightning and volcanoes.
b) the damage caused by them.
c) fire.

ii. a) Fire is energy.
b) Fire is heat and light.
c) Fire is the result of a chemical reaction.

Question 2: From the options given below choose the one with the correct order of the following sentences.

i. That is fire.
ii. A chemical reaction takes place.
iii. Energy in the form of heat and light is released.
iv. Oxygen combines with carbon and hydrogen

a) i-ii-iii-iv
b) ii-iii-i-iv
c) iv-iii-ii-i
d) iv-ii-iii-i

Question 3: What do you understand by the ‘flash point’ of a fuel?

Answer: Every fuel has a particular temperature at which it begins to burn. This temperature is called the ‘flash point’ or ‘kindling temperature’ of the fuel.

Question 4: What are some common uses of fire?

Answer: Fire is used to cook our food, keep our homes warm in winters, and also used to generate electricity.

Question 5: In what sense is it a “bad master”?

Answer: Fire is a “bad master” when it goes out of control. Each year thousands of homes and shops are damaged by fire. Vast areas of forest are also destroyed and hundreds of people are killed or injured.

Question 6: Match items in Block A with those in Block B.

Block A

Fuel, oxygen heat

Block B

Lighted matchstick, air, coal, burning coal, wood, smouldering paper, cooking gas

Answer:

Block ABlock B
FuelCoal
 Wood
 Smouldering paper
 Cooking gas
OxygenAir
HeatLighted matchstick
 Burning coal

Question 7: What are the three main ways in which a fire can be controlled or put out?

Answer: Fuel, oxygen and heat are the three main components of fire. The fire can be controlled if any of these three components is taken away, which means we can control a fire in three ways – stopping the supply of fuel, to prevent oxygen from the reaching the fire and to remove the heat i.e the temperature to be brought down below flash point for the fuel to stop burning.

Question 8: Match the items in Box A with those in Box B

Box ABox B
i. To burn paper or a piece of wooda. it absorbs heat from the burning material and lowers the temperature
ii. Small fires can be put outb. reduces the risk of fire
iii. When water is spread on firec. with a damp blanket
iv. A carbon dioxide extinguisher is the best thingd. we heat it before it catches fire
v. Space left between buildingse. to put out an electrical fire
Answer: i-d, ii-c, iii-a, iv-e, v-b

Question 9: Why does a burning candle go out when you blow on it?

Answer: A burning candle goes out when we blow it, as by doing so, we remove the hot air around the flame bringing down its temperature below the flash point, and the candle goes out.

Question 10:  Spraying water is not a good way of putting out an oil fire or an electrical fire. Why not?

Answer: When water is sprayed onto an oil fire, the oil will float to the top of the water and continue to burn. This can be very dangerous because water can flow quickly, carrying the burning oil with it and spreading the fire. Similarly, water should also not be used on fires caused by electrical appliances because the person spraying water might receive an electric shock and get killed.

So, these were Fire Friend and Foe Questions & Answers.