Internet Applications and Emerging Technologies Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Internet Applications and Emerging Technologies Questions & Answers.

In one of my previous posts, I have shared Computer Networks Questions & Answers so, you can check that post as well.

Internet Applications and Emerging Technologies Questions & Answers

Question 1: Fill in the blanks.

(a) The podcasts are series of digital audio files that are broadcasted on the internet and are available for downloading to a computer or mobile devices.
(b) Customer to customer (C2C) is a category of e-commerce where customers sell products or services to other customers.
(c) The augmented reality uses your existing natural environment and simply overlays virtual information on top of it.
(d) Online stores rely on a service provider called payment gateway provider that processes credit card payment for e-business and online retailers.

Question 2: Choose the correct options.

(a) A ___________ is a discussion of informative site of an individual’s ideas, activities, opinions and advice.

i. weblog
ii. podcast
iii. virtual reality
iv. artificial intelligence

(b) ____________ are customers who purchase goods or services by paying the specified amount.

i. sellers
ii. buyers
iii. distributors
iv. producers

(c) ____________ uses the existing environment and overlays new information on top of it by using a camera, smartphone or other devices.

i. artificial intelligence.
ii. virtual reality
iii. augmented reality
iv. podcast

(d) ___________ is a process of converting digital data into a secret code to prevent it from unauthorised access.

i. encryption
ii. decryption
iii. gateway
iv. blogging

Question 3: What is a blog and mention its uses?

Answer: A blog is a short form of weblog. A weblog is a discussion or informative site of an individual’s ideas, activities, opinions and advice. Each article in a blog is called a post. In simple words, a blog is a publicly shared forum of a diary or journal where the topics can range from personal to politics. Usually, the entries of these posts are displayed in reverse chronological order, such that the most recent post is displayed first, followed by earlier posts. A blog can include text, images, audio/video and hyperlinks. It also allows comments from visitors or readers.

Internet Applications and Emerging Technologies Questions & Answers

Question 4: Explain the different ways in which blogging can be used in school.

Answer:

  • Blogging is a great way to write and share ideas about classroom and events.
  • Teachers can use blogs to publish resources, assignments, due dates for submissions, class events and keep students and parents updated.
  • Blogging can help students improve their writing skills.
  • One can publish his/her writing and educate others on a particular topic.

Question 5: Why it is important to be careful about what you post on social media sites?

Answer: Whatever activity you perform online, liking a post, commenting on a post or posting on a wall such as that of Facebook wall, all these form a trail called digital footprints. They can be seen by all and cannot be removed permanently. These footprints can be tracked and used to form an opinion about you. Therefore, it is important to be careful about what you post on social media.

Question 6: What are the advantages of online payment or epayment?

Answer:

  • Online payments or epayments are very convenient. Individuals can make purchases or pay bills anytime from any corner of the world.
  • It saves time, once the initial step of the payment is completed, an individual can pay the bills in seconds.
  • The cost of epayment is nominal compared to other type of payments, such as cheque or a demand draft.
  • epayment is becoming more and more secure than the old traditional ways. Every payment gateway has its own fraud protection system to protect customers. An individual’s personal financial data is encrypted before sending it electronically. It can be made more secure by creating strong passwords and installing suitable anti-malware software.

Question 7: Explain the advantage of e-money over a Debit or Credit card.

Answer: e-money or electronic money is an electronic alternative to hard cash. e-money can be held on either cards, devices or even web servers. It also does not require the user to have a debit or credit card. Examples of e-money are PayTM, PayPal, M-Pesa, etc.

Internet Applications and Emerging Technologies Questions & Answers

Question 8: Explain virtual reality.

Answer: Virtual reality refers to the use of computer technology to create an artificial or simulated environment, where users are fully immersed. Users make use of eye goggles, special gloves, headphones and powerful computers to get the feeling of reality.

Question 9: What is the difference between virtual reality and augmented reality?

Answer: Virtual reality creates a completely artificial environment that provides an immersive experience, while augmented reality overlays new information on top of an existing environment by using a camera, smartphone or other devices.

Question 10: Mention the equipments needed to create a virtual reality environment.

Answer: The equipments needed to create a virtual reality environment are eye goggles, special gloves, headphones and powerful computers.

Question 11: What do you mean by artificial intelligence?

Answer: Artificial Intelligence (AI) is the ability of a computer-based machine to carry out activities involving reasoning and learning that only humans can perform using their intelligence.

Question 12: Describe areas where artificial intelligence is being developed.

Answer:

  • Artificial Intelligence is being developed in gaming, languages and robotics
  • Expert systems have been developed that are programmed to make decisions based on the information given to them.
  • Intelligent systems are being used that can hear and understand the natural language of humans.
  • Robotic vacuum cleaners that can detect and clean around walls and other objects effectively are becoming more and more popular.
  • Self-parking and self-driven cars are already being tested. These could drastically reduce the number of road accidents.
  • Smart homes will have features to distinguish between homeowners and intruders and alert the police in case of any intrusion.
  • Robotic assistants are being used to assist doctors by quickly and accurately pass surgical tools to doctors.

So, these were Internet Applications and Emerging Technologies Questions & Answers.