The Lady With The Lamp Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Lady With The Lamp Questions & Answers.

This chapter is all about Florence Nightingale – a British nurse who revolutionized the field of nursing and is considered the founder of modern nursing. During the Crimean War, she gained fame as “The Lady with the Lamp” because she often used to go around the patient wards at night carrying a lamp to tend to the soldiers and the soldiers were touched by her goodness and gave her this name. Below are mentioned the questions and answers of The Lady With The Lamp. I have also shared the Questions & Answers Of The Luncheon so, you can check that post as well.

The Lady With The Lamp Questions & Answers

Question 1: Why did William Edward Nightingale’s family live a comfortable life?

Answer 1: The family of William Edward Nightingale led a comfortable life because he was a wealthy landowner.

Question 2: Why were the Nightingales upset with Florence’s choice of profession?

Answer 2: The Nightingales were upset with Florence’s choice to become a nurse because in those days nursing was not considered a respectable profession. Nurses were often drunk, uneducated and untrained and hospitals were also considered a breeding ground for infection.

Must Read: Ozymandias Stanza-Wise Summary

Must Read: The Flying Sikh Questions & Answers

Question 3: What languages did Florence know?

Answer 3: Florence was able to read and write French, German, Italian, Greek and Latin.

Question 4: How was Florence different from most children of her times?

Answer 4: Unlike most children of her time, Florence preferred to engage in serious discussions about politics and society with her father. From an early age, she loved to tend to the sick and poor in the village.

Question 5: Why did Sidney Herbert request Nightingale to go to Crimea?

Answer 5: The Crimean war broke out between Britain & Russia in October 1853 for control of the Ottoman Empire. The reports given by William Howard Russell – the first modern war correspondent for the London Times stated that the soldiers did not have access to basic medical care. Moreover, the available resources were ineffective for their treatment. Hence, Sidney Herbert requested Nightingale to lead a group of nurses to Scutari to provide proper treatment.

Question 6: According to Florence, why did nursing seem to be the most appropriate way to serve mankind?

Answer 6: At the age of 16, Florence experienced one of several ‘calls from God’ and took it as a message to alleviate human serving. Hence, to her, nursing seemed to be the most appropriate way to serve both mankind and God.

Question 7: What was the strict Victorian social code that the women of Florence’s class had to follow?

Answer 7: Under the strict Victorian code, a woman of Florence’s class was expected to marry a man of affluence. Working was considered as menial labour by the upper classes. However, Florence refused to adhere to the norms of society.

Must Read: Questions & Answers of The Emergence Of Zoo

Must Read: The Inchcape Rock – Stanza-Wise Summary

The Lady With The Lamp Questions & Answers

Question 8: How did Nightingale bring about a change in the hospital in Scutari?

Answer 8: Florence worked tirelessly and ceaselessly and with her dedicated band of nurses transformed the hospital into a clean and hygienic place. With the funds provided by the London Times, she bought equipment and also established a laundry so that soldiers could have clean linen. She also assisted soldiers by writing letters on their behalf thereby adding to their well-being. That is how Nightingale brought about a change in the hospital in Scutari.

Question 9: What was the pie chart developed by Florence called? What is it used for?

Answer 9: Nightingale developed a form of the pie chart now called the polar area diagram or the Nightingale rose diagram. It was used to illustrate sources of patient mortality in the military hospital that she managed.

Question 10: Why is Nightingale regarded as the founder of modern nursing?

Answer 10: Nightingale wrote ‘Notes on Matters affecting the Health, Efficiency and Hospital Administration of the British Army’ and proposed reforms in military hospitals. She also wrote ‘Notes on Nursing’ for those nursing at home which formed the basis of the curriculum for the Nightingale School and other nursing schools as well. She prepared a detailed statistical study on sanitation in Indian rural life for the improvement of medical care and also played a major role in establishing improved medical care and public health service in rural India. Due to her efforts, nursing became a viable option for women who wished to work outside the home. Hence, Florence is regarded as the founder of modern nursing.

Must Read: Songs Of Innocence – Introduction Stanza-Wise Summary

Must Read: In Times Of Adversity Questions & Answers

Question 11: Why was Florence known as a statistical pioneer and innovator?

Answer 11: Florence prepared a detailed statistical study on sanitation in Indian rural life for the improvement of medical care and also played a major role in establishing improved medical care and public health service in rural India. She developed a form of the pie chart now called the polar diagram or the Nightingale rose diagram to illustrate sources of patient mortality in the military hospital that she managed. The information gathered from the statistical tools that she developed, convinced her of the importance of hygiene in hospitals and the importance of connecting households to drainage mains to promote sanitation. Hence, Florence was known as a statistical pioneer and innovator.

Question 12: What was Florence’s biggest challenge in her career?

Answer 12: The Crimean war broke out between Britain & Russia in October 1853 for control of the Ottoman Empire. The reports given by William Howard Russell – the first modern war correspondent for the London Times stated that the soldiers did not have access to basic medical care. Moreover, the available resources were ineffective for their treatment. Hence, Sidney Herbert requested Nightingale to lead a group of nurses to Scutari to provide proper treatment. This was Florence’s biggest challenge in her career.

Must Read: Lochinvar Stanza-Wise Summary

Must Read: Questions & Answers Of Heaven Lake

so, these were The Lady With The Lamp Questions & Answers.