The Meeting Pool Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Meeting Pool Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of The Surprise Party, Hide and Seek and I Learn To Talk so, you can check these posts as well.

The Meeting Pool Questions & Answers

Question 1: How did Rusty discover the pool?

Answer: One day Rusty saw the rain moving across the foothills and he could even smell the breeze. But instead of turning back homewards, he pushed his way through the leaves and brambles that grew across the forest path. He could hear the murmur of water at the bottom of the hills, and he wanted to see the water and touch it. He got excited and went further and that’s how he found the pool.

Question 2: Read and answer the questions:

But instead of turning homewards, I pushed my way through the leaves and brambles that grew across the forest path.

(a) Who is ‘I’ in these lines?

Answer: Rusty is referred as ‘I’ in the above lines.

(b) Why should the speaker have turned back homewards?

Answer: The speaker should have turned back homewards because he could see the rain moving across the foothills and could smell it in the breeze.

(c) Why did the speaker push his way through the leaves and brambles?

Answer: The speaker pushed his way through the leaves and bramble because he was a nature lover and he had heard the murmur of the water at the bottom of the hill and wanted to see the water and touch it. He was very excited about it.

Question 3: What did the three boys promise each other? What did the boys not realize when they made that promise?

Answer: The three boys promised each other to meet at the pool on 5th April 1964 after 10 years. They didn’t realize that they would go different ways and their lives would be different than what it is now. They didn’t realise that they would not be able to keep up their promise of meeting at the pool ten years later.

Question 4: Read and answer the questions:

It was a schoolboy’s pledge, and made in deadly earnest. As boys, we usually mean the things we say. And so, we shook hands on it, and dived back onto water.

(a) What was the pledge?

Answer: The pledge was to meet at the pool after ten years on 5th April 1964.

(b) Who took the pledge?

Answer: The three friends Anil, Rusty and Somi took the pledge.

(c) Where were they when they took the pledge?

Answer: They were at the pool when they took the pledge.

Question 5: How did the pool help the boys to bond with each other?

Answer: All the three friends were adventurous. Anil was wild, moody and impulsive. Somi, on other hand, was gentle but he too, like Anil has a sense of fun. They indulged in activities like fishing, swimming, wrestling and buffalo rides. All three friends liked to have fun and the pool brought them together. It became a part of their consciousness. They enjoyed a lot at the pool.

The Meeting Pool Questions & Answers

Question 6: Describe the other activities that Rusty enjoyed with his friends at the pool?

Answer: Other activities that Rusty enjoyed with his friends at the pool included wrestling and buffalo-rides. They wrestled on a strip of sand and rode on a couple of buffaloes. They sat on the buffaloes and kick and yell and urge them forward but they were unable to move them. The buffaloes would roll over on their backs, taking the boys with them into the soft mud. And then the boys dive into the pool to wash off the mess.

Question 7: How does Rusty describe Somi?

Answer: According to Rusty, Somi was a gentle boy. He was a wonderful swimmer. After his matriculation exams, he went to the military school. When Rusty last saw him, he had a fierce military moustache.

Question 8: In what state did Rusty find the stream when he went back to look for the pool?

Answer: When Rusty went back to the stream to look for the pool, he could not find the pool there. He found the ravine and the bed of shingle, but there was no water. The stream had changed its course.

Question 9: Why was Rusty disappointed?

Answer: Rusty was disappointed because as per the promise, he went at the pool after ten years to meet his two close childhood friends. He waited there for two or three hours, but no one came. His friends failed to keep the promise. Later he turned away disappointed with a dull ache in his heart.

Question 10: What does Rusty say about daydreams?

Answer: Rusty was very excited to meet his two close childhood friends after ten years but when no one came. He was very disappointed. He said that friends, day-dreams, and even forest pool must succumb to the inexorable, deceitful journey of Time.

Question 11: According to Rusty, what had prevented his friends from keeping their promise?

Answer: According to Rusty, Somi must have been with his unit and Anil must have occupied with the business of living. Probably, they both had families and due to these reasons, they could not keep the promise.

Question 12: Read and answer the questions:

I waited in the ravine for two or three hours, but no one came. I suppose it was foolish of me to expect anyone.

(a) Who waited in the ravine?

Answer: Rusty waited in the ravine.

(b) For whom was he waiting at the ravine?

Answer: He was waiting for his two close friends – Anil and Somi.

(c) Why does the speaker say ‘I suppose it was foolish of me to expect anyone’?

Answer: The speaker says ‘I suppose it was foolish of me to expect anyone’ because his two friends did not keep their promise to meet after ten years at the pool.

So, these were The Meeting Pool Questions & Answers.