The Rangoli Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share The Rangoli Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions & answers of Attila, Be A Friend and The Eyes Have It so, you can go through these posts as well.

The Rangoli Questions & Answers

Word Galaxy

  • Dipping – putting in
  • Hesitated – paused before doing or saying something
  • Deft – skillful
  • Trickling – flowing in a small stream
  • Embarrassed – feeling ashamed or shy
  • Riots – a wild disturbance created by a large number of people
  • Dusting – removing of dust from something
  • Castle – a large fortified building
  • Dome – the rounded roof of a building or castle
  • Absorbed – here, busy
  • Meddle – interfere in something that is not one’s concern

Question 1: Fill in the blanks:

1. Mumtaz, the girl who lived next door was standing in the doorway.
2. Everybody was busy getting ready for Diwali.
3. Both the children worked in silence for sometime.
4. Akhil had made a lantern and Mumtaz had made a castle with domes.
5. “I could never have made such a beautiful and colourful rangoli.”

Question 2: Why did Akhil’s face light up?

Answer: Akhil’s face lit up because his mother had told him to make rangoli that year.

Question 3: What was Akhil doing with colours?

Answer: Akhil was making rangoli with colours.

Question 4: Who helped Akhil?

Answer: Mumtaz, the girl who lived next door helped Akhil.

Question 5: According to Mumtaz, what are riots?

Answer: According to Mumtaz, riots are the activities when people who hate each other kill one another.

Question 6: On which festivals do we make rangoli?

Answer: We make rangoli on festivals like Diwali, Pongal, Onam, etc.

Question 7: What had Mumtaz written in Urdu?

Answer: Mumtaz had written ‘Diwali Mubarak’ in Urdu.

Question 8: Read and answer the questions:

“When people who hate each other kill one another.”

i. Who said the following words to whom?

Answer: Mumtaz said these words to Akhil.

ii. What are they discussing about?

Answer: They are discussing about riots.

Question 9: Read and answer the questions:

“What better way is there to show that festivals are for coming together.”

i. Who is the speaker?

Answer: Akhil’s mother is the speaker.

ii. Why did the speaker say so?

Answer: The speaker said so to defend Mumtaz because she had written ‘Happy Diwali’ in Urdu and her mother was scolding her for that.

So, these were The Rangoli Questions & Answers.