A Crow In The House Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share A Crow In The House Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Rainmaking, Lenny The Flying Inventor and A Noble Dog so, you can check these posts as well.

A Crow In The House Questions & Answers

Word Galaxy

  • Fluttering – flapping wings quickly up and down
  • Seized – caught
  • Drooping – hanging
  • Gaping – wide open
  • Prising – opening by force
  • Grubs – larva of an insect
  • Administration – management
  • Fidgeting – moving about restlessly
  • Inclination – wish
  • Investigation – finding out about
  • Squabble – fight
  • Snobbish – feeling of being better than others
  • Hornbill – a bird with a long, down-curved beak
  • Spied – kept a close watch
  • Helping himself to – stealing
  • Shallow – not deep
  • Antisocial – unfriendly

Question 1: In what condition did the narrator find the crow?

Answer: The narrator found the crow in a sorry state. Its beak was open and its head was dropping. The narrator did not expect the crow to survive.

Question 2: How did the narrator and his grandfather nurse the crow back to health?

Answer: The narrator and his grandfather did their best to nurse the crow back to health. They fed it gently by opening its beak to allow it to swallow its food. Soon, the crow was on its way to recovery.

Question 3: What were some of the crow’s daily activities at home?

Answer: Caesar, the crow would dance around the table at meal times. He would empty match boxes, tear the daily newspaper, overturn a vase of flowers and tug the dog’s tail. These were the crow’s daily activities in the home.

Question 4: Read and answer the questions:

‘That crow will ruin us.’

(a) Who said these words? Why?

Answer: Grandmother said these words because Caesar was always moving about restlessly and investigating things.

(b) What was the speaker doing while saying this?

Answer: While saying this, the speaker was picking marigolds off the carpet.

(c) What did the speaker suggest doing with crow?

Answer: The speaker suggested that the crow should be kept in a cage.

Question 5: According to the narrator, why did Caesar not mix with other crows?

Answer: According to the narrator, Caesar did not mix with other crows because he had grown so used to living with humans that he felt he was better than the others of his own kind.

Question 6: What happened during Aunt Mabel’s visit?

Answer: During one of Aunt Mabel’s visit, Caesar came and sat on her arm. She was delighted and leaned forward. However, Caesar’s attention shifted to her spectacles and it poked them with its beak and knocked them off.

Question 7: How did Caesar disturb the neighbours?

Answer: Caesar disturbed the neighbours by stealing the pens, pencils, hair ribbons, combs, toys, shuttlecocks, toothbrushes and false teeth. He was also interested to collect cloth pegs from hanging clothes and he even managed to snatch sweets from the children on the road.

Question 8: Read and answer the questions:

These pegs too found their way to the top of the cupboard.

(a) Who brought the pegs to the top of the cupboard and from where?

Answer: Caesar brought cloth pegs to the top of the cupboard. He brought them from the neighbour’s house.

(b) What happened because he took away the pegs?

Answer: The neighbour’s would find their washing clothes lying in the mud when he took away the pegs.

(c) What else was on the top of the cupboard?

Answer: A collection of toothbrushes was also on the top of the cupboard.

Question 9: What led the Caesar’s early end?

Answer: When Caesar was stealing beans, someone flung a stick at him and broke his leg. Caesar’s leg was bandaged but it would not mend. He refused to eat and grow weaker. This led to Caesar’s early end.

Question 10: How did the narrator show his love for the crow?

Answer: The narrator showed his love for the crow by burying him in the garden with all the toothbrushes and cloth pegs he had collected.

Question 11: Why do you think Caesar did not want to be kept in a cage?

Answer: I think Caesar truly enjoyed exploring the world outside his cage. So, he did not want to be kept in a cage.

Question 12: How do we know that the crow developed a special liking for the narrator?

Answer: When the narrator came home from the school, Caesar would come to the door and placed his head against the narrator’s mouth. Hence, we can understand that Caesar had a special liking for the narrator.

Question 13: Why did the narrator call the crow’s habits antisocial?

Answer: Caesar used to irritate all the family members and the neighbours. The neighbours were always annoyed because of his mischievous activities. That is why the narrator called the crow’s habits antisocial.

So, these were A Crow In The House Questions & Answers.