Daedalus and Icarus Questions & Answers

Hi Everyone!! This article will share Daedalus and Icarus Questions & Answers.

In my previous posts, I have shared the questions and answers of Monday Morning, The LameBoy’s Lament and A Pinch of Salt so, you can check these posts as well.

Daedalus and Icarus Questions & Answers

Word Galaxy

  • Disgrace – Dishonour/ shame
  • Trembled – shook involuntarily
  • Compelled – forced
  • Scorching – Very hot
  • Anxious – nervous and worried

Question 1: Why did Minos employ Daedalus?

Answer: Minotaur was a powerful beast. His body was half-bull, half-man. Minos employed Daedalus, a famous Greek engineer, to make an enclosure full of winding difficult passages so that the Minotaur could safely be shut inside and would never find his way out.

Question 2: What did Daedalus construct for Minos?

Answer: Daedalus constructed the famous labyrinth. It was a huge maze with many deceptive paths, entrances, and passages that there was only one way in and one way out. When the work was over, Daedalus himself could hardly find his way back to the main entrance.

Question 3: What instruction was given to Icarus by Daedalus before taking flight?

Answer: Icarus instructed his son to fly at a moderate height. He told him that if he flew too low, the sea-water would weigh the feathers down; if he flew too high, the heat of the sun would melt the wax. He told him that he should fly neither too high nor too low and asked his son to follow him.

Question 4: What did the people on the ground think when they saw Daedalus and Icarus?

Answer: On the ground, people fishing with long trembling rods, or shepherds leaning on their crooks or ploughmen bent over their plough handles looked up at Daedalus and Icarus flying through the air in astonishment and came to the conclusion that, since they were flying through the air, they must be Gods.

Question 5: How did Daedalus and Icarus prepare for their escape?

Answer: Daedalus longing to be free from his exile decided to exit through the sky. He took feathers and arranged them in a row, beginning with the smallest ones and putting the bigger ones next, so that they looked as though they had grown in the shape of a wing. He tied the feathers together in the middle with twine and joined them at the base with wax. Then, when they were arranged and fastened, he gave them all a slight bend, so that they looked exactly like the wings of real birds.

Question 6: How did Icarus die?

Answer: After leaving several islands, Icarus began to enjoy the daring experience of flight. Longing for the open sky, he forgot to follow his father and climbed higher and higher in the air. As he came nearer the sun, the scorching rays began to soften the wax that kept the feathers together. The wax melted and Icarus found that he was flapping his bare arms which without their wings had no hold upon the air. He fell, and the blue sea closed over his lips, as he cried out for his father.

Question 7: What is the summary of the story Daedalus and Icarus?

Answer: The myth of Daedalus and Icarus tells the story of a father and a son who used wings to escape from the island of Crete. Icarus has become better-known as the flyer who fell from the sky when the wax that joined his wings was melted by the heat of the sun.

Question 8: What lesson does the myth of Icarus and Daedalus teach?

Answer: ‘Daedalus and Icarus’ like most myths, teaches us a lesson. Daedalus tells his son, “Don’t fly too close to the sun.” Since it is not likely that any of us will wear wings made of feathers and wax, the main idea, or theme, of this story is not a literal lesson about how high to fly.

So, these were Daedalus and Icarus Questions & Answers.